Pengeregn over københavnsk biotekperle: Guldæg udløser milliardbonus

For ti år siden var biotekselskabet Genmab tæt på kollaps. I dag er det københavnske selskab en nærmest enestående succeshistorie med en global supersællert mod kræft, der kan blive en af de mest sælgende nogensinde. Det danske selskab har netop modtaget en salgsbonus på godt en milliard.

Biotekselskabet Genmab med topchef Jan van de Winkel i spidsen er endnu engang blevet belønnet for et forygende salg af det succesfulde kræftmiddel Darzalex. Arkivfoto: Erik Refner/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Der er Genmab – og så er der alle de andre.

Det københavnske biotekselskab rider på en succesbølge, der er så stor, at alle andre danske biotekhåb må affinde sig med en tilværelse i skyggen af børskometen fra Kalvebod Brygge.

Med succesmidlet Darzalex til behandling af knoglemarvskræft har Genmab forvandlet sig fra at være en synkende skude til at blive en funklende lystyacht.

Jan van de Winkel, topchef i biotekselskabet Genmab

»Jeg ser Darzalex som den bedste pengemaskine, man kan drømme om i medicinalindustrien. «


Onsdag kunne Genmab endnu engang løfte sløret for, at et heftigt salg af selskabets succesfulde kræftmiddel har kastet en bonus af sig på lidt over en milliard kroner.

I en meddelelse til fondsbørsen lyder den korte besked fra Genmab, at selskabet har modtaget en såkaldt milepælsbetaling på 150 millioner dollar fra sin amerikanske partner Janssen Biotech.

Den store pose penge tilfalder det danske selskab, fordi det globale salg af Darzalex i kalenderåret 2019 snittede tre milliarder dollar – eller godt 20 milliarder kroner.

»Jeg ser Darzalex som den bedste pengemaskine, man kan drømme om i medicinalindustrien. Det skal sikre, at vi kan fortsætte vores udvikling og skabe mere innovation,« sagde Genmabs hollandske topchef, Jan van de Winkel, i foråret 2018 om selskabets guldæg.

Da Jan van de Winkel overtog jobbet som topchef for knap ti år siden, kostede en Genmab-aktie i omegnen af 57 kroner. I dag skal investorerne betale omkring 1.550 kroner for en aktie i Genmab.

Samtidig levede selskabets store guldæg dengang en særdeles usikker tilværelse, da fejldispositioner for trecifrede millionbeløb havde bragt Genmabs økonomiske fundament i knæ.

Med en næsten tom pengekasse og manglende lægevidenskabelig tro på kræftmidlets fremtid var Genmab flere gange ved at aflive det store fremtidshåb.

»Vi var ved at droppe programmet tre gange. Vi havde en række udfordringer. Flere læger var ikke interesserede i at lade deres patienter indrullere i programmet, og samtidig ramte vi en turbulent tid rent finansielt. Programmet rykkede sig næsten ikke mellem 2008 og 2010. Vi var meget tæt på at stoppe udviklingen,« sagde Jan van de Winkel i et interview med Berlingske Business i 2015.

I dag står selskabets guldæg på en platform, der med tiden kan gøre Darzalex til et af de mest sælgende lægemidler til behandling af cancer nogensinde.