Pengene vælter ud af Helly Hansen

Pengene fosser ud af norske Helly Hansens pengekasse. På bare ét år er pengestrømmen forværret med 600 mio. norske kroner, og virksomheden bryder ifølge en kreditanalytiker med sine låneaftaler.

Rød alarm i Helly Hansens regnskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjørn Kähler

På bare et år er den norske tekstilvirksomhed Helly Hansen gået fra en positiv pengestrøm på 160 mio. norske kroner til en negativ på 439 mio., oplyser norske medier. Det er godt 600 mio. norske kroner den forkerte vej - eller lidt over en halv milliard danske kroner.

Mareridtstallene kommer fra virksomhedens regnskab for fjerde kvartal, der tirsdag blev leveret længe efter den oprindelige tidsfrist. Sammen med den negative kontantstrøm leverer Helly Hansen et nettoresultat på minus 148 mio. norske kroner og bryder dermed for aftalerne bag virksomhedens lån.

»Helly Hansen står i en udfordrende situation med svag omkostningsstyring, en kapital fuldstændig ude af kontrol, desperat behov for likviditet og et alvorligt brud på lånsbetingelserne,« siger kreditanalytiker i Nordea Markets Lars Kirkeby, som var tilrettelægger for Helly Hansens obligationslån.

Dyrt USA-eventyr

Da tidligere koncernchef i Helly Hansen, Peter Sjölander, den 16. februar gik af fra sin toppost, udtalte han ellers til den norske Finansavisen, at føltes godt at slutte, mens alle lamper lyste grønt.

Selv om det seneste regnskab snarere vidner om rød alarm, nægter Peter Sjölander dog, at de dårlige resultater står bag hans afgang fra topposten. Han mener i stedet, at tabet er midlertidigt og skyldes opstartsomkostninger i USA, hvor selskabet for to år siden besluttede sig at satse stort.

»Det koster at vokse i USA,« udtaler Peter Sjölander til det norske medie DN.

Igennem otte år har Peter Sjölander været topchef hos Helly Hansen og har i samme periode fordoblet omsætningen. Samtidig med Peter Sjölander stoppede også finansdirektør Anders Olstad i virksomheden for fem uger siden.

Ny topchef beklager

Lars Kirkeby fra Nordea Markets mener, at Helly Hansen har gabt over for meget ved at etablere sig i USA. Han opfordrer nu ejerne af selskabet til at indskyde ny egenkapital for ikke at være i strid med betingelserne for obligationslånet, der lyder på i alt 380 mio. norske kroner.

Nuværende topchef i selskabet, Paul Stoneham, forholder sig ikke direkte til Lars Kirkebys kritik, men beklager i en skriftlig meddelelse det skuffende regnskab. Han skriver, at den norske virksomhed straks vil forsøge at rette op på forretningen og levere mere afbalanceret vækst til næste år.