Pengene vælter ind: Forfattere spinder guld på film og tv-serier

En lille eksklusiv flok forfattere kan i den grad tjene penge på det skrevne ord. Det hjælper dog, hvis bøgerne også bliver lavet til film og tv-serier.

Forfatteren bag Harry Potter Joanne K. Rowling er blandt de bedst tjenende forfattere i verden. Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN BRADY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skrevne ord er flere gange blevet dømt dødt, og der er flere gange både i udlandet og herhjemme blevet beskrevet problemer ved forlagenes og forfatternes dalende salgstal. Men listen fra det amerikanske medie Forbes viser med al tydelighed, hvordan verdens største forfattere har gjort det skrevne ord til en milliard-forretning, og sammenlagt har de tolv bedst indtjenende forfattere tjent 1,8 milliarder kroner det seneste år.

Men selvom de bedst tjenende forfattere tjener kassen, er der en klar sammenhæng mellem deres indtjening og adaption til film- og tv-serie-mediet. På listen finder vi således flere forfattere, hvis bøger er blevet brugt som forlæg til populære film og tv-serier. Prominente navne som Game of Thrones forfatter George R. R. Martin, Fifty Shades of Grey forfatter E. L. James og Harry Potters mor J. K. Rowling optræder på listen.

Patterson nummer et igen

Forbes liste toppes af den amerikanske forfatter James Patterson, som for tredje år i træk er den bedste tjenende forfatter. Han har det seneste år tjent 637 millioner kroner før skat, og hans thriller Zoo er blevet blevet forlænget med en ekstra sæson på tv-kanalen CBS.

Andenpladsen går til børnebogsforfatter Jeff Kinney, der tjente 130 millioner kroner det seneste år. Top tre afsluttes af J. K. Rowling, der er aktuel med en opfølger til Harry Potters magiske verden med Harry Potter and the Cursed Child, der er et manuskript til et teaterstykke af samme navn. Hun tjente 127 millioner kroner det seneste år.

Samme tendens ses herhjemme

Jussi Adler Olsen, en af de mest populære danske forfattere lige for tiden, har også haft et ganske pænt år og tjente 22,8 millioner danske kroner før skat det seneste år. Hans populære serie om den noget lurvede politiefterforsknings-afdeling, Afdeling Q, har da også gået sin sejrsgang i danske biografer den seneste tid.

Nedenfor kan du se et billedgalleri med de bedst tjenende forfattere det seneste år.