Pengene fosser ud af Illum

Illum præsenterer endnu et regnskab med blodrøde tal - godt 100 millioner kroner lyder underskuddet på. Stormagasinets italienske ejere må træde til for at tilføre kapital.

100 millioner kroner. Så stort er underskuddet i Illums årsregnskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Resultatet for Illums 2016-årsregnskab er landet. Og det ser skidt ud: Tallene på bundlinjen er røde, og underskuddet lyder på lige knap 100 millioner kroner.

Der er tale om en væsentlig forværring fra sidste år, hvor underskuddet lød på 67 millioner kroner.

Stormagasinet med adresse midt på Strøget har siden slutningen af sidste år været igennem en større ombygning af underetagen. Da planerne blev fremlagtt, kaldte administrerende direktør Jeannette Aaen det for en satsning i »den helt eksklusive ende«, og luksusbrands som Prada, Rolex og Cartier er rykket ind i Illum. Desuden åbnede Danmarks største Apple-butik i stormagasinet på Østergade.

Det eksklusive er kendetegnende for den strategi, som stormagasinet har lagt for dagen, siden italienske La Rinascente købte 90 procent af Illum i 2014.

Udover at satse mere på det helt eksklusive segment, har La Rinascente altså også sat gang i det større renoveringsprojekt, der har kostet cirka en halv milliard kroner. Den udgift har også sat sit præg på årets regnskabsresultat og er planlagt til at vare indtil 2018, fremgår det af regnskabet.

Egenkapitalen er væk, så den italienske ejer er nødsaget til at garantere kapital i det omfang, der skal til, for at  for at forretningen kan drives videre. I regnskabet fremgår det, at ledelsen på sigt tror på, at egenkapitalen kan blive reetableret via driftsoverskud.

Ved siden af underskuddet har Illum øget sin gæld fra 155 millioner kroner i 2015 til  600 millioner kroner i gældsforpligtelser i 2016.

En positiv takt i regnskabet er en fremgang i omsætningen, der er steget med 14 pct. til 647 mio. kr.

Illum har eksisteret i 125 år. Sidste gang, Illum kom ud med et positivt resultat, var tilbage i 2012. Siden har tallene på bundlinjen været røde.