Pengene fosser ud af By & Havn

Ingen tør sætte penge i Københavns nye bydele. Det offentligt ejede selskab By & Havn har på to år tabt knap en milliard kroner, og pengene vil fortsætte med at vælte ud af selskabet de kommende år.

Sluseholmen Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Det erkender selskabet selv i et notat, Politiken er i besiddelse af.

By & Havn står for salg af grunde i Københavns nye bydele såsom Ørestad og Sluseholmen, og det taber i øjeblikket penge med ekspresfart. Situationen er gravalvorlig, vurderer Jens Kristian Elkjær-Larsen, statsautoriseret revisor og forskningsleder ved CBS.

»Uanset hvad kommer selskabet på et tidspunkt i en situation, hvor det ikke kan betale sine renteudgifter, og derfor undrer det, at der ingen steder står noget om, hvorvidt man må have en lånegaranti eller en indeståelse fra staten. Det er svært at se, hvordan selskabet ellers skal overleve«, siger han til Politiken.

By & Havn er ejet i fællesskab af staten og Københavns Kommune, og hvis selskabet ikke kan betale sine regninger, kommer skatteborgerne til at punge ud, vurderer Jens Kristian Elkjær-Larsen.

By & Havn erkender selv, at det ser sort ud. Selskabet må ud at låne de mange millioner, som det taber i de kommende år, fortæller bestyrelsens formand, tidligere skatteminister Carsten Koch.

»Konjunkturerne har vist sig ikke at være med os. Det har ramt os hårdt, at alle de byggegrunde er faldet voldsomt i værdi på meget kort tid, samtidig med at der er kommet moms på byggegrunde. Oveni har finanskrisen ramt os hårdt, fordi vi har måttet låne penge til meget høje renter«, siger Carsten Koch til Politiken. Han sætter dog sin lid til, at boligmarkedet vender, så By & Havn begynder at tjene penge fra 2012.

SF's trafikordfører, Pia Olsen Dyhr, kalder selskabets økonomi »uforsvarlig«.»Vi har hele tiden ment, at økonomien ikke ville holde. Man kan ikke udelukke, at vi nu får en ekstraregning, og transportminister Lars Barfoed (K) må nu indkalde til et møde, så vi kan se på, om vi bliver nødt til at gribe ind«, siger Pia Olsen Dyhr til Politiken. Hverken transportminister Lars Barfoed eller overborgmesterkontoret på Københavns Rådhus har ønsket at kommentere sagen over for Politiken.