Pengene fosser ud af bøfhus – ledelsen bebrejder regeringen for tocifret millionunderskud

Jensens Bøfhus' moderselskab, Jensens Food Group, har netop offentliggjort regnskabet for 2020. Bøfkoncernen har røde tal på bundlinjen, og ledelsen mener, at en konflikt med 3F, regeringens administration af lønkompensation og fejlagtig rådgivning fra Erhvervsstyrelsen har medvirket til det »utilfredsstillende« årsresultat.

Jensens Food Groups årsregnskab kaldes af ledelsen »utilfredsstillende.« Det er kulminationen på et år med nedlukninger og en konflikt med fagforeningen 3F, hvor koncernens ledelse bebrejder regeringen for en »besynderlig fortolkning af neutralitetsprincippet«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tallene på bundlinjen er røde – som en bøf stegt rare.

Jensens Bøfhus har ligesom store dele af restaurationsbranchen haft et svært år under coronakrisen.

Det samme kan siges om moderselskabet Jensens Food Group, der netop har offentliggjort regnskab for 2020.

Året bød på et samlet resultat på bundlinjen på -40,5 millioner danske kroner.

Resultatet landede på et overskud på 8,6 millioner i 2019, og over en række andre nøgletal er bøfkoncernen ligeledes gået tilbage i coronaåret.

Koncernens indtjening (EBITDA) lyder på -29,9 millioner kroner. I 2019 var det 25,6 millioner kroner.

Administrerende direktør for Jensens Bøfhus, Anders Nikolaisen, har sendt en klage til Folketingets Ombudsmand på vegne af Jensens Bøfhus for forskelsbehandling fra regeringen og forkert vejledning om hjælpepakker fra Erhvervsstyrelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

I koncernen er egenkapitalen sådan set steget fra 2019 til 2020 – fra 9,5 millioner til 18,8 millioner. Det afspejles også af ledelsesberetningen, der skriver, at aktionærerne har skudt penge i koncernen for at sikre forretningen:

»For at sikre koncernens fortsatte likviditetsberedskab er der i de første måneder af 2021 indgået aftale om indbetaling af supplerende likviditet fra koncernens aktionærer, som giver koncernen den tilstrækkelige likviditet til at fortsætte driften i 2021,« skriver ledelsen.

Mulig erstatningssag efter »lokumsaftale«

I ledelsesberetningen vedhæftet regnskabet for 2020 kalder man også resultatet for »utilfredsstillende«.

Ledelsen henviser til covid-19 og regeringens administration af kompensationsordninger som forklaring på det utilfredsstillende årsresultat.

»Omsætningen er faldet 23 procent i forhold til 2019 til DKK 363 millioner og kan henføres til covid-19. På grund af regeringens besynderlige fortolkning af neutralitetsprincippet har Jensen's Bøfhus ikke modtaget kompensation ved lukning på lige vilkår med den øvrige restaurationsbranche i Danmark, og det er således ledelsens vurdering, at der mangler et tocifret millionbeløb,« skriver den.

Jensens Bøfhus har været midtpunkt i en massiv konflikt med Erhvervsstyrelsen og fagforeningen 3F i en sag om arbejdskonflikt og hjælpepakker, som vi løbende har beskrevet i løbet af foråret her på Berlingske.

Restaurantkædens direktør, Anders Nikolaisen, har senest været ude og bebrejde Erhvervsstyrelsen for fejlagtig rådgivning, der medførte at han fyrede over 200 medarbejdere, da han fik besked om, at Jensens Bøfhus ikke kunne modtage lønkompensation, mens virksomheden var i en arbejdskonflikt med 3F.

Det mener Jensens Bøfhus er et udtryk for en »lokumsaftale« mellem regeringen og fagbevægelsen, og Anders Nikolaisen har tidligere sagt, at man overvejede at rejse en sag mod staten for forskelsbehandling med krav om erstatning for virksomhedens tab.

Samme besked kan læses i ledelsesberetningen:

»Dette forfølges af retslig vej hvor muligt,« afslutter ledelsen.

Jensens Bøfhus har kæmpet med indtjeningen i flere år i kølvandet på en meget omtalt sag om en lokal fiskerestaurant, som Jensens Bøfhus hev i retten for at bruge navnet »Jensens«. Bøfkæden blev i slutningen af 2018 købt af otte fynske erhvervsfolk.