Penge at spare på gasbørsen

Virksomheder med et stort energiforbrug kan spare mange mio. kr. ved at købe gas, der bliver solgt på den nordiske gasbørs, Nord Pool Gas. Et stigende antal virksomheder benytter sig af muligheden. Også privatkunder kan spare penge.

I modsætning til HNG Midt-Nord, Statoil Gazelle, Shell og E.ON sælger landets største energiselskab, DONG Energy, fortsat ikke naturgas til spotpriser til industrien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der kan være rigtig mange penge at spare ved via din gasleverandør at købe naturgas til spotpriser på gasbørsen, Nord Pool Gas, hvor der handles fra dag til dag, frem for at købe gas på en aftale på faste priser, der følger olieprisen.

Det gælder både privatkunder og industrivirksomheder. Især store, energiforbrugende virksomheder kan spare rigtig mange penge.

»Med de spotpriser, der er lige nu, kan en gennemsnitshusstand med et forbrug på 2.000 kubikmeter gas om året spare op til 2.000 kr., mens en virksomhed med et stort forbrug på 10 mio. kubikmeter om året kan spare op til 10 mio. kr. på årsbasis,« siger direktør Torben Synnest fra Norenergi.

Norenergi rådgiver især virksomheder med stort energiforbrug om handel medbl.a. naturgas. I modsætning til HNG Midt-Nord, Statoil Gazelle – der ejes af Statoil og Naturgas Fyn – Shell og E.ON sælger landets største energiselskab, DONG Energy, fortsat ikke naturgas til spotpriser til industrien. Statoil Gazelle er i øvrigt eneste leverandør, der sælger gas til spotpriser til privatkunder.

Den skandinaviske gasbørs, Nord Pool Gas med hovedsæde i Fredericia, som kun Danmark benytter sig af i øjeblikket, trækker flere og flere industrikunder til. Over ti procent af det samlede danske gasforbrug handles nu på børsen, som ellers blev spået, at den ville få det hårdt, da den blev introduceret i Danmark i marts 2008. Grossisterne på det danske gasmarked vælger i stigende grad at sikre deres gasleverancer gennem kortsigtede daglige køb på gasbørsen.

Gennemsigtigt marked»I første kvartal 2010 rundede antallet af handler på gasbørsen 2.000. Til sammenligning bød hele 2009 på det halve antal handler, nemlig omtrent 1.000,« siger Kenneth Rotvig Dupont, direktør i Nord Pool Gas.

Forklaringen er, at kunderne har tillid til, at prisen er rigtig, og derfor tør indgå kontrakter. Også flere og flere industrikunder vælger en fast aftale fra og køber i stedet gas med prisreference til Nord Pool Gas. Den nordiske elbørs Nord Pool Spot ejer Nord Pool Gas A/S sammen med Energinet.dk.

»Gasbørsen er skabt for at skabe større gennemsigtighed og konkurrence på det danske gasmarked, og vi må sige, den lever op til sit mål. De mange nye kunder og væksten i handlerne tolker vi som tillid til børsen,« siger gasmarkedsdirektør Torben Brabo fra Energinet.dk.

Nord Pool Gas er rykket op som nummer tre i Europa målt i omsætning, selv om det danske gasmarked er 15-20 gange mindre end de førende europæiske gasbørser, den tyske EEX og tysk-franske Powernext. I januar og februar blev der på den nordiske børs handlet 60 millioner kubikmeter pr. måned. På årsplan er forbruget cirka ti gange så højt.

På vej med andet produktHos DONG Energy er man på vej med et lignende børsprisprodukt i løbet af året. Men det skal være et produkt, der er hægtet op på en af de store børser i Nordvesteuropa. Det er alt for risikabelt for kunderne at basere produktet på den danske børs, mener senior manager hos DONG Energy Salg & Distribution, Rasmus Plougmann Laursen.

»Det danske marked er for lille, og børsen er for illikvid og dermed ikke velfungerende. Efter vores vurdering er den danske børs endnu ikke en troværdig og robust prisreference for kunderne. Det er ikke ansvarligt at udbyde og heller ikke risikofrit for kunderne at købe gas med prisreference til en børs, der ikke er velfungerende. Danmark går i de kommende år fra en situation, hvor vi er nettoeksportør af gas til at være nettoimportør. Hvis produktionen af gas i Nordsøen falder hurtigere end beregnet, vil priserne på en dansk børs stige meget kraftigt,« siger Rasmus Plougmann Laursen.