Pelskongen mærker ikke mink-krisen

Hos Birger Christensen mærker de ikke til de enorme udfordringer, minkindustrien står over for. Tværtimod går det godt med omsætningen, men familievirksomheden så gerne, at markedet snart stabiliserede sig.

Foto: Jens Nørgaard Larsen. Selv om de faldende priser på mink udfordrer den danske pelsindustri, er der ikke den store bekymring at spore hos pelsgigaten Birger Christensen.
Læs mere
Fold sammen

I løbet af de seneste 150 år har det ikoniske mode- og pelshus Birger Christensen oplevet adskillige op- og nedture.

Og selv om de faldende priser på mink udfordrer den danske pelsindustri, er der ikke den store bekymring at spore hos den familieejede virksomhed.

»Vi ser ikke et omsætningsfald på grund af de faldende priser. Jeg ser nærmere, at det åbner dørene op for nye kundegrupper,« lyder det fra Jens Birger Christensen, administrerende direktør og fjerde generation i det familieejede selskab.

Den »nye kundegruppe« er det yngre segment, som det er nemmere at få fingrene i, når priserne på mink bliver lavere. Derfor tror Jens Birger Christensen ikke, at markedets krise kommer til at trække dybe spor ind i virksomhedens omsætning.

Overproduktion og mættet kinesisk marked

Da Kopenhagen Fur holdt årets første pelsauktion, blev der solgt 1,89 millioner minkskind, hvilket svarer til knap 70 procent af udbuddet. Gennemsnitsprisen var 203 kroner, og prisen er faldet med 13-14 procent i forhold til sidste år.

Det er der to afgørende grunde til.

For det første har den globale produktion af minkskind været for stor i nogle år, og især markedet i Kina er mættet.

For det andet har den danske milliardforretning været plaget af en, inden for minkproduktion, enormt ødelæggende sygdom. Omkring ni procent af de danske minkfarme blev således i slutningen af 2015 ramt af den frygtede virus plasmacytose.

Plasmacytose medfører, at de smittede dyr lettere får infektioner, deres kuldstørrelser bliver mindre og på længere sigt falder kvaliteten af minkskindene.

Som en boligboble

Jens Birger Christensen sammenligner markedets krise med boligbobler, hvor boligmarkedet bliver skruet kunstigt op. Så er man tvunget til at sælge boliger lidt billigere, indtil markedet stabiliserer sig igen.

»Det hele handler jo om udbud og efterspørgsel. De seneste fem-seks år er priserne på mink kun gået op, ikke mindst på grund af kineserne. Det var uundgåeligt, at boblen skulle briste på et tidspunkt,« lyder det.

»Men faldet i markedet var alligevel mere drastisk, end nogen havde forventet,« medgiver direktøren, der håber på, at markedet snart stabiliserer sig.

Værdien på eksport af danske minkskind anslås til at ligge på omkring 10-13 milliarder kroner årligt.