Pelsindustri i chok over dansk-norsk film

En kritisk dokumentar finansieret af bl.a. Det Danske Filminstitut og DR har fået nordmænd til at holde deres pelsfrakker i skabet. »Vi er forskrækkede og forbandede,« siger tilsynsdirektør, efter at lovbrud og levende mink med åbne sår er blevet vist på TV.

Dyrebeskyttelsesorganisationen NOAH stod den 8. november 2014 bag en demonstration i Oslos gader, hvor et fakkeloptog demonstrerede imod pels. Nu raser debatten igen, efter dokumentaren »Pels« blev vist i norsk TV forleden. Arkivfoto: Cornelius Poppe/NTB Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Af frygt for omverdenens reaktioner lod norske Ingrid Snippen sin pelskåbe hænge hjemme i klædeskabet, da hun forleden spadserede gennem byen Kongsbergs gader.

»Jeg er bange for, at nogen vil blive vrede eller angribe mig, fordi jeg går med den,« sagde den mørkhårede ældre dame, som var ved at foretage sine indkøb i byens handelsgade – iført en neutral mørk vindjakke.

De pelsglade borgere i den kolde norske vinter føler sig i dag truet. Det bekræftede pelshandleren og bundtmageren Knut Poverud længere nede ad gaden.

»Alle taler om det. Mange er bange for, at nogen vil sprøjte noget på dem eller skære i deres pelsfrakke. De føler sig ugleset,« sagde han til en reporter fra den norske TV-station NRK.

Netop NRK, den store landsdækkende TV-station, viste 9. december en omstridt dokumentar kaldet »Pels«, og den har fyret op under en i forvejen følelsesladet og politisk aktuel debat om pelsdyravl i Norge. Flere politiske partier kræver pelsindustrien nedlagt i Norge, og dokumentarfilmen har givet dem en folkelig rygvind, da filmen går hårdt til angreb på industrien. Filmen er udarbejdet af norske Piraya i samarbejde med danske Electric Parc, og foruden norsk finansiering har både Det Danske Filminstitut og Danmarks Radio støttet filmen økonomisk.

TV-dokumentaren stiller spørgsmålet »hvor går grænsen for, hvad vi kan gøre med dyr?«, og hovedpersonen i filmen er den erklærede dyreven og aktivist Frank Nervik, der i to år infiltrerede branchen – forklædt som praktikant. Han opnåede adgang til i alt 17 ræve- og minkfarme, og her filmede han i smug forpinte mink med åbne kødsår, ulovlige metoder ved inseminering af ræve og pelsdyravlere, som tilsidesatte regler og fiflede med kontrolpapirer. Dokumentaren påstår, at der ikke blot er tale om enkelte brodne kar i industrien. Derimod er den gal med hele systemet og kulturen i den norske pelsindustri, hvis man tager dokumentarfilmen for pålydende. Den kontroversielle film blev vist i programmet »Brennpunkt«, der normalt produceres af Norges største undersøgende journalistiske redaktion, og derfor er filmen ikke uden gennemslagskraft i broderlandet. Det har givet ekstra opmærksomhed, at de norske tilsynsmyndigheder ser på filmens afsløringer med stor alvor.

»Vi er forskrækkede og forbandede over dette. Vi ser dyr, som behandles respektløst og dårligt. Dyr med gamle og store sår, og holdninger til dyrevelfærd, som er totalt uacceptabel. Vi ser også klare lovbrud, for eksempel sår, som ikke er behandlet, at man holder dyrene i halen, og håndteringen af dyr under inseminering i strid med reglerne,« lød reaktionen fra den assisterende tilsynsdirektør i Mattilsynet, Ole Fjetland, da han havde set filmen.

Tilsynsdirektøren slår fast, at man nu vil »forbedre tilsynet« med industrien.

I pelsdyrindustrien går man direkte til modangreb på filmen og NRK. Filmen er et »partsindlæg« fra dyreaktivister, som vil have pelsdyrindustrien afskaffet, og den er »ikke repræsentativ« for hele industrien, har informationschef Guri Wormedal i brancheorganisation »Norsk Pelsdyralslag« udtalt. Dyrevelfærden i den norske pelsindustri er desuden fuldt på højde med situationen i nabolande.»Sammenlignet med Finland, som er størst i verden på ræveproduktion, og Danmark, som er størst på mink, viser resultatene, at trivslen hos dyr på norske pelsdyrgårde er helt på højde,« oplyste Norsk Pelsdyralslag efter en kortlægning i januar 2014.

Selv om pelsindustrien er stærkt utilfreds med, at filmen har brugt skjulte optagelser og billeder, som er optaget efter indbrud på pelsdyrfarme, forsvarer den norske TV-station NRK både dokumentarfilmens påstande og dens metoder.

I Danmark opstod der en lignende hed debat om pelsindustrien efter et TV 2-program sendt i 2009 som viste billeder af misrøgtede mink. Billederne var også dengang kommet frem ved hjælp fra dyreaktivister, som brød ulovligt ind på de danske farme. Dokumentaren og dens metoder blev hårdt kritiseret af den danske pelsindustri.