Pdf-dokumentets skaber er død

Nekrolog. Professor Charles Geschke, computerudvikler og iværksætter, USA, er død, 81 år.

Her ses Chuck Geschke til venstre sammen med medstifteren af Adobe, John E. Warnock, under et besøg i Det Hvide Hus hos daværende præsident Barack Obama. Foto: Mandel Ngan/AFP/Ritzau Scanpix  Fold sammen
Læs mere
Foto: MANDEL NGAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis man ikke lige ved, hvem Chuck Geschke var, er det tilgiveligt. Til gengæld er de fleste stødt på det produkt, han skabte – en såkaldt pdf. Det dokumentformat, som myndigheder såvel som private og offentlige virksomheder bruger til at sende breve, fakturaer, salgsopstillinger med meget mere.

Tilbage i computernes tidlige år, omkring 1980, arbejdede Geschke på virksomheden Xerox’ forskningslaboratorium i Silicon Valley, Californien. Her udviklede han sammen med en anden forsker, John Warnock, en metode til at sende et dokument fra en computer til en printer, skriver The New York Times.

Deres chefer anslog, at det ville tage omkring syv år at få produktet på markedet, hvilket de to forskere ikke havde lyst til at vente på. I stedet forlod de Xerox og stiftede deres eget selskab, Adobe.

Samarbejde om Mac

Omtrent samtidig sendte Apple sin første Macintosh-computer ud i forretningerne og satte mere eller mindre standarden for, hvordan de kommende års pc’er, bærbare computere og mobiltelefoner skulle udvikle sig.

De to virksomheder indledte et samarbejde, og Apples grundlægger, Steve Jobs, tilbød at købe Adobe. Det afslog de to forskere, men Apple indgik en licensaftale om virksomhedens printteknologi, PostScript. Adobe indtog derved en nøgleposition i udviklingen af desktop publishing, ikke mindst med pdf (Portable Document Format), der i dag anvendes overalt inden for informationsteknologi.

Charles Matthew Geschke, som han blev døbt, studerede oprindelig klassiske sprog, inden han tog en Master i matematik og senere blev matematikprofessor ved et universitet. En tidligere studerende, som Geschke havde rådet til at opgive sine studier, havde fået et godt job som sælger ved GE Electrics og lærte sin gamle professor at programmere.

Derfra kom Chuck Geschke til Xerox, og så var vejen banet til virksomhedsejer og mangemillionær.

Hans far, Matthew Geschke, der arbejdede med fototeknik til aviser og magasiner, gav sin søn det råd, at han skulle holde sig langt fra alt, hvad der smagte af trykkerivirksomhed og aktiemarked. Det lykkedes nogle år at følge de faderlige råd, inden opfindsomheden tog over.