PCerne skrumper men håber på vokseværk i salget

PC-markedet har længe stået i skyggen af den store udvikling på mobiltelefoner, men der sker faktisk stor udvikling på PC-fronten lige nu, for interessen for Windows 10 skal udnyttes.

Dette er en PC - ja, faktisk er det tre. Asus' VivoStick-PC kobles til en TV- eller computerskærm, og så er den en helt almindelig Windows 10-PC, som kan tages med i lommen. Foto: Asus Fold sammen
Læs mere

BERLIN: Selv om mobiltelefoner og fladskærms-TV dominerer både fysisk og visuelt på Europas største forbrugerelektronikmesse, er det måske på PC-markedet, at der sker allermest.

PC-salget har stået i stampe i den første halvdel af 2015, frem for alt fordi folk har udskudt købet af en ny stationær eller bærbar, indtil Microsoft kom med sit nye Windows 10-styresystem i slutningen af juli. Alle med en Windows 7 eller 8 kan nemlig gratis opgradere til Windows 10 i et år, så måske holder den gamle PC dermed lige et stykke tid endnu, og ellers kommer der helt sikkert gode tilbud på en ny PC, har ræsonnementet været.

Windows 10 breder sig da også nu på standene her i Berlin forud for den officielle åbning af IFA-messen fredag. Men det er på nogle lidt anderledes udseende PCer end normalt.

Spillerne er inde i varmen

Stort set alle nye tavle-PCer er nu blevet opgraderet til Windows 10 (hvis de da ikke kører med Googles styresystem Android, naturligvis). Kinesiske Lenovo stiller således med sin nye Yoga Tablet 3 Pro, der i øvrigt oven i købet er udstyret med indbygget projektor, og to Yoga Tablet 3 på otte og ti tommer, alle med det nye styresystem.

Samtidig kaster Lenovo sig nu også over de mere eller mindre professionelle spillere, som stiller store krav til deres computer om præcision, hastighed og super ydelse. Lenovo rykker ind med en helt ny Ideacentre Y-serie til spillere med både to stationære og en bærbar model, som er klar på hylderne fra november til priser fra 7.600 og opefter.

De går i konkurrence med Dells Alien-PC-serie, som længe har været målrettet spillerne, og med taiwanske Asus' Republic of Gamers-serie, som også er blevet udvidet med IFA-lanceringen af verdens første vandafkølede bærbare spille-PC, en ROG GX700, så komponenterne ikke overophedes. Asus udvider også med nye spilskærme, heriblandt en 34 tommer buet skærm.

Mange producenter har dog undervejs brændt fingrene på netop spilmarkedet. De heftige spillere foretrækker nemlig ofte selv at bygge deres computere og dermed vælge frit blandt de bedste komponenter fra samtlige producenter, som de så selv stykker sammen til den ultimative spillecomputer. Om der også er plads til Lenovos satsning, vil vise sig.

Chromebooks vinder stille frem

For et par år siden kom de første såkaldte chromebooks på markedet, også i Danmark. Det er bærbare PCer, der i stedet for et »normalt« styresystem som Windows i stedet har installeret Googles særlige Chrome OS-styresystem. Det virker, populært sagt, ved stort set ikke at gemme spor på selve PCen, som dermed er voldsomt afhængig af en internetforbindelse, eftersom næsten alle programmer og al lagring af filer, dokumenter, musik m.m. foregår på Internet.

Nye chromebooks kommer stadig til og forfines, ligesom styresystemet i et vist omfang tillader flere og flere funktioner at virke uden netforbindelse. Chromebooks kræver ikke en enorm regnekraft i den bærbare, der derfor automatisk kan gøres lettere. Priserne på en chromebook ligger dog ikke mærkbart under, hvad en mindre men fortsat udmærket bærbar PC med Windows kan købes for i Danmark i dag.

Hov, de skrumper!

En ny front er åbnet på PC-markedet, nemlig meget, meget små computere. De mindste er som Asus' nye VivoStick PC. Den ligner ganske simpelt en dyr kuglepen men er en lille Windows 10-computer, som kan sættes i HDMI-stikket på en computerskærm eller et fjernsyn.

Den er altså ikke bare en USB-nøgle til at gemme filer på men en mini-PC med to gigabyte RAM-arbejdshukommelse, 32 GB lagerplads, to USB-stik og et hovedtelefonstik. Vægten er sølle 70 gram, målene 138 x 34 x 15 mm, og den klarer både Bluetooth-radioforbindelse og trådløst net. Prisen bliver omkring 850 kroner, men Asus har ikke sagt, hvornår den er til salg.

Men også almindelige, stationære PCer kan skrumpe. Lenovo stiller således med en ThinkCentre M900 Tiny, der - som det engelske navn antyder - er en lille sag. Faktisk er selve computerkassen kun på størrelse med en spidset blyant men ellers er udstyret, så den har hestekræfter nok - ifølge Lenovo har den større processor-/regnekraft pr. kvadratcentimeter end nogen anden PC.

To af de store har droppet PCerne

Og så er der fortsat gang i udviklingen af de almindelige, bærbare PCer og måske især i mængden af de såkaldte alt-i-en-computere - en bærbar, hvor skærmen kan tages af og fungere selvstændigt som en tavlecomputer.

Hos japanske Sony er PCerne fraværende. Sony valgte sidste år at sælge hele sin PC-produktion med Vaio-mærket som det mest kendte fra. Og selv om de tidligere Xperia Z-telefoner har fået følgeskab af en tilsvarende Xperia Z-tavlecomputer, er sidstnævnte i år endnu ikke at finde i varesortimentet men kommer måske senere på året. Xperia Z4eren har i alle tilfælde fået et bedre skudsmål end Apples ellers så dominerende iPad.

Også Samsung har sidste år droppet at sælge PCer, i alle tilfælde i Europa, og satser i stedet på tavle-PCer som det, folk har brug for.

Berlingske dækker IFA på www.b.dk/tech, www.business.dk/digital og i den trykte avis. Berlingske er inviteret af Branchen Forbrugerelektronik (BFE).

Huawei udfordrer Apple