PCen under næste års juletræ

Vi blunder, når hardwaresælgerne igen og igen lover hurtigere PCer, øget driftsstabilitet og mindre strømforbrug. Men en ny, hundedyr diskteknologi, der buldrer frem i 2008, er værd at spærre øjnene op for.

Dagen, hvor din harddisk ikke støjer mere end dine tanker nærmer sig. Den roterende harddisk vil nemlig forsvinde, og tak for det, for det bliver også et farvel til frygten for det store mareridt, nemlig at harddisken »crasher«.

Disken med alle dens mekaniske dele er den komponent, der hyppigst går i stykker i en PC. Allerede til næste jul vil manden, der har alt og som har råd til meget mere, kunne placere en bærbar PC med en helt ny type »harddisk« under juletræet.

Betegnelsen er SSD – Solid State Disc, også kaldet flash-disk. Produktet er så småt kommet på markedet, men kapacitetsmæssigt ligger det endnu langt under, hvad den gamle harddisk kan tilbyde.

I SSD-godteposen er, at PC vækkes til live langt hurtigere, programmer startes hurtigere, filer kopieres hurtigere, strømforbruget reduceres væsentligt, og risikoen for diskfejl falder drastisk.

Nørder og gadgetelskere har nok for længst nærstuderet SSD-diskene, men jeg selv er først nu – under min jagt efter en ny PC – blevet opmærksom på, hvor langt man er kommet med den teknologi.

Det »nye« i diskteknologien har rødder i en gammelkendt sag, nemlig i de kendte hukommelseschips, RAM-lagrene (Random Access Memory). Det er teknologien, som også er grundlaget for små USB-dimser, mange af os bruger til eksternt lager. I vejen for succesen står dog endnu to store problemer. Som nævnt kan SSD ikke leveres med den lagringskapacitet, som hører moderne PCer til, og så er diskene endnu prohibitivt dyre. Men pyt. Det er jo blot et spørgsmål om tid. To store problemer udestår

Tag bare grundteknologien, RAM-klodserne. I dag får man smidt en USB-flashdrive på fire gigabytes i nakken til under 200 kroner. Jeg mindes selv den gang i midten af 90erne, hvor en hukommelseschip med brøkdele af den kapacitet kostede mere pr. gram end guld. Det var dengang, jeg derfor også kunne skrive artikler om, hvorledes kriminelle huserede med rambuktyverier udelukkende for at stjæle disse chips.

I de danske netbutikker ser man SSD-diske til indbygning med en kapacitet på 32 gigabytes, og danske PCworld har testet en sådan op mod den »gamle teknologi«. Testen falder klart ud til den nyes fordel. For eksempel går det 39 procent hurtigere at »vække« en Windows Vista-baseret PC, altså fra at den slukkede PC tændes, til man præsenteres for Vistas skærmbillede. Kopiering af en mappe på omkring en halv gigabyte gik 19 procent hurtigere.

Fordelene kommer dog dyrt betalt. Ifølge PCworld var prisen på den testede SSD-disk omkring 4.500 kroner, altså samme pris, som man kan købe bærbar på slagtilbud for. På nettet så jeg en 32 Gb SSD til omkring 2.300. Jeg ser også, at Dell kræver 4.400 ekstra for en 64 Gb flash-disk indbygget i en PC (en 120 Gb traditionel harddisk er »gratis«, altså inkluderet i grundprisen for PCen). Det var en snak med HP, der vækkede mig, og efterfølgende har jeg også haft kontakt med Dell, Fujitsu-Siemens og Lenovo om den nye teknologi. De 64 Gb udgør i dag den øverste grænse, mens allerede næste år er grænsen flyttet 128 Gb, lyder meldingerne. I dag køber erhvervslivet typisk bærbare med diske på 80 til 120 Gb.

Jeg hørte, at den gennemsnitlige tid, inden der opstår et diskproblem, er fire gange længere med SSD, og batteriet skulle vist kunne klare 10-16 procent ekstra. Produktionsprisen ligger på omkring 700 dollar p.t., men med en forventning om, at tallet er faldet til 200 dollar om to år. Dermed begynder den type diske så småt at blive interessant for erhvervslivet, hvor driftsstabilitet jo også tæller i regnskabet. Det er i øvrigt værd at hæfte sig ved, at PC-producenternes SSD-enhed er formgivet, så den blot kan placeres i harddiskens hul. Man behøver altså ikke købe ny computer.

Men PCen under næste års juletræ rummer også andre store forbedringer. For eksempel vil der være »medfødt« adgang til det mobile højhastighedsbredbånd (HSDPA) – det, som teleudbyderen 3 kalder Turbo 3G. Det betyder bedre forbindelser, fordi antennen, ved at blive indbygget, kan gøres langt større. Vi vil også se flere PCer med indbyggede små videokameraer, vi vil se en ny type trykfølsom skærm, så vi med et træk med to fingre rask væk kan forstørre for eksempel et foto, og vi vil se meget meget mere.

Men allerede til marts kommer der en julegave til Danmark beregnet for den helt nøjsomme. Det er Asus Eee PC, der vejer knapt et kilo. Den lille enhed, der kører på Linux-styresystemet, gav genlyd, da den i oktober kom på markedet i USA til en pris på blot 1.600 kroner.

Asus selv kalder den for en »7 tommers gadget, designet for begyndere, der vil gå på nettet mobilt«.