PCen er slet ikke død - endnu

Noget overraskende går det igen rigtigt godt for producenterne af både PCer og chippene til dem. Tavle-PCer og kæmpetelefoner har - endnu - ikke udkonkurreret de bærbare og stationære computere, og spørgsmålet er, hvornår det sker.

Den taiwanske PC-gigant Asus' nye Transformer Books-tavlecomputere (billedet) og Zenbook-PCer viser, at PCerne på ingen måde er en død sild. Foto. Pichi Chuang, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: PICHI CHUANG

BERLIN: Den gode, gamle PC er på ingen måde på vej til de evige computermarker. Faktisk er rygterne om dens død stærkt overdrevne.

Det viser både de seneste regnskaber fra de store elektronikgiganter og et hurtigt overblik på Europas største forbrugerelektronikmesse, IFA, i Berlin i disse dage, hvor den godt nok står på et utal af nylanceringer af smartphonetelefoner og tavle-PCer, men hvor producenterne på ingen måde undlader at forny sig på markedet for (især) bærbare computere.

PCen bliver ikke overflødig

»Der er ingen tvivl om, at væksten i PC-markedet bliver lav på længere sigt, måske endda svagt negativ. Mobile enheder som smartphones og tavlecomputere overtager nogle af de opgaver, som PCen tidligere blev brugt til, men hvem har lyst til at skrive et længere dokument på sin iPad eller lave større regneopgaver på en Android-telefon? PCen har stadig en vigtig rolle i vores job og bliver ikke overflødig lige med det samme,« fastslår Michael Borre, chefrådgiver hos Nordea.

Han har analyseret de seneste regnskaber fra de største producenter af både PCer og de chips, som driver værket og leverer hestekræfterne indeni.

Intel, verdens største med en markedsandel på omkring 80 procent, er på et år gået otte procent frem, mens konkurrenten AMD er vokset med 24,1 procent. Samtidig er kinesiske Lenovo, der i et års tid har været verdens største PC-producent, gået 18,3 procent frem, mens Hewlett-Packards (HP) PC-diision er vokset med 12,3 procent.

Død Windows XP liver PC-markedet op

»Efter en periode med faldende salg af PCer er udviklingen nu vendt. Det kan ses i regnskaberne. Både de ledende producenter af PCer og processorer til PCer udviser vækst og markant fremgang i forhold til sidste år. Denne vækstperiode giver gode investeringsmuligheder i udvalgte aktier, som er godt eksponeret til PC-markedet,« siger han og fremhæver chipgiganten Intel som førstevalget.

Den pludselige fremgang i PC-salget - både af bærbare og stationære - skyldes tildels, at Microsoft i april indstillede al opdatering af det 14 år gamle Windows XP-styresystem. Mange af de PCer, som bruger Windows XP, vil ikke få tilstrækkelig glæde af den nye Windows 8, og derfor har mange besluttet sig for i stedet at købe en helt ny PC med Windows 8 forinstalleret. Desuden er mange virksomheder nået til det tidspunkt, hvor den sædvanlige udskiftning af PCer foregår. Det sker typisk hvert tredje år.

Berlingske dækker IFA på www.b.dk/tech, www.business.dk/digital og i den trykte avis. Berlingske er inviteret af Branchen Forbrugerelektronik (BFE).