PC-salget er faldet med ti procent

I nu halvandet år i træk bliver der solgt færre PCer hver måned.

Salget af PCer fortsætter med at falde. Flere bevarer den gamle eller - som her fra Taoyuan i det nordlige Taiwan - skrotter den og klarer sig med en stor telefon i stedet. Arkivfoto: Pichi Chuang, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: PICHI CHUANG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det går støt tilbage med PC-salget verden over. I januar-marts i år blev der solgt næsten 10 procent færre stationære og bærbare PCer end for et år siden.

Dermed er PC-salget gået tilbage i seks kvartaler i træk, og for første gang siden 2007 er salget nu under 65 millioner styk, viser nye tal fra analysehuset Gartner, som følger teknologimarkederne tæt.

I alt blev der i januar-marts på verdensplan solgt 64,8 millioner PCer mod 71,6 millioner i 1. kvartal 2015. En del af forklaringen ligger ifølge ledende analytiker hos Gartner, Mikako Kitagawa, i den høje dollarkurs, som gør det dyrt at købe computere, når man ikke selv har dollars som valuta.

De tre største går tilbage

Trods tilbagegangen har kinesiske Lenovo ikke alene fastholdt men også styrket sin position som verdens nummer 1 med en markedsandel på nu 19,3 procent mod 18,8 procent for et år siden. Amerikanske Hewlett-Packard (HP) fastholder positionen som nummer to med en markedsandel på 17,6 procent (mod 17,5 procent i 2015), mens ligeledes amerikanske Dell fastholder tredjepladsen med 14,1 procent af markedet. De har dog alle sammen solgt færre computere end sidste år.

Taiwanske Asus har faktisk øget sit salg og sin markedsandel og sidder nu på 8,3 procent af verdensmarkedet som nummer fire, mens amerikanske Apple tilsvarende har øget sit salg en anelse og som nummer fem nu sidder på 7,1 procent af markedet.

Gartners tal tæller stationære PCer, bærbare PCer og de såkaldte ultramobile computere.

Årsagen til tilbagegangen er den velkendte, at pengene, som tidligere blev investeret i nyt udstyr, i stedet bruges på smartphonetelefoner, som efterhånden koster mere end en god computer. Gartner forventer dog, at salget vil vokse igen i løbet af 2016 som følge af Microsofts nye styresystem Windows 10.