PBS glæder sig til dankort på telefoner

Det kan blive gennembruddet for mobil betaling uden dankort, at Nokia vil indbygge betalingschip i alle nye telefoner fra næste år. Og det glæder PBS, der står for dankortet.

Både chip og dankort kan måske allerede om tre år være afløst for de fleste af en mobiltelefon. Nokias planer skubber nu til mobil betaling. Foto: Bax Lindhardt, Scanpix Fold sammen
Læs mere

Mobilgiganten Nokias beslutning om at lægge en betalingschip i alle dyrere telefoner fra årsskiftet giver et voldsomt skub på vejen væk fra et dankort.

»Vi er rigtigt, rigtigt glade for Nokias udmelding. Vi har ventet på, at nogen ville binde sig 100 procent til, at den nye teknologi kommer. Det vil betyde, at man kan bruge betalingsmåden overalt,« vurderer Mette Grimm Munck, som har ansvaret for nye betalingsformer i PBS, der står for dankortet.

Hurtig betaling af mindre beløb

Nokia lovede på en præsentation i sidste uge for de internationale bankers og associerede medlemmers fælles forum, at den såkaldte »Near Field Communication«-teknologi (NFC) vil være på alle nye telefoner i 2011.

NFC er en kommunikationsteknologi, som kan »tale« trådløst sammen med en betalingsterminal. Dermed slipper man for at svinge et fysisk dankort, fordi man i stedet har betalingskortet liggende på en chip på et sikkert sted på mobiltelefonen, f.eks. på SIM-kortet. Når man skal betale, taster man så en PIN-kode ind på telefonen, og beløbet overføres, uden at man først skal i forbindelse med dankortsystemet og indtaste koden hertil.

»Der er tale om mindre transaktioner. I Danmark har man ikke lagt sig fast på en beløbsgrænse, men i Storbritannien har man netop hævet grænsen fra 10 til 15 pund (133 kroner, red.),« forklarer Mette Grimm Munck.

Men NFC-teknologien kan også bruges til f.eks. at aflæse stregkoder på gadeplakater, så man f.eks. kan hente forfilmen for en ny biograffilm, eller bruges til betaling for tog-, bus- eller metrobilletten.

Først i 2014 til alle

»Engang sagde vi, at det blev en allemandsmulighed i 2012, men med finanskrisen bliver det nok først i 2014. Det er ligesom med elbiler: Ingen gider at købe dem, hvis de ikke kan lades op, og ingen gider at sætte ladestandere op, hvis der ikke er nogen biler. Så det handler om at få smøget ærmerne op,« siger hun.

I øjeblikket drøftes det i European Payment Council mellem banker og teleselskaber, hvem der konkret skal gøre hvad. Eksisterende dankortterminaler skal nemlig ændres, så de også kan modtage mobilsignalerne, selv om man fortsat vil kunne bruge et fysisk plastikkort parallelt med den nye mobilbetaling.

Da betalingschippen næsten intet koster, ventes det ikke, at mobiltelefoner med den nye betalingsmulighed vil blive dyrere end i dag.