Patienter i USA sagsøger Novo Nordisk og konkurrenter for priskartel

Ifølge søgsmål har Novo Nordisk og to andre selskaber presset prisen på insulin op med 150 procent på fem år.

Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Novo Nordisk er et af tre medicinalselskaber, der sagsøges af en gruppe patienter ved en domstol i USA for at have koordineret priserne på insulin. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge søgsmålet har Novo Nordisk og to andre selskaber presset priserne på insulin i vejret. Priserne er angiveligt steget med 150 procent i løbet af fem år. Stigningerne er sket samtidig, fremgår det ifølge Reuters af søgsmålet.

Foruden Novo Nordisk rammer sagsanlægget også selskaberne Sanofi SA og Eli Lilly & Co. Det er tre af de største producenter af medicin mod diabetes, også kaldet sukkersyge.

Fællessøgsmålet er indgivet ved en domstol i delstaten Massachusetts mandag.

Aktierne i de tre selskaber tog et dyk på de amerikanske markeder efter nyheden om sagsanlægget. Novo Nordisk-aktien faldt med 0,4 procent, mens Eli Lilly-aktien gik én procent nedad.

Både Novo Nordisk og Sanofi har tidligere afvist beskyldninger om et priskartel.

For at forstå hvorfor priserne er steget, skal man forstå, hvordan det amerikanske marked fungerer. Det siger Søren Løntoft Hansen, der er senioranalytiker i Sydbank.

- I USA konkurrerer selskaberne ikke på listepriser - altså de priser, der er nævnt. De konkurrerer om at tilbyde store rabatter for at få adgang til de amerikanske patienter, siger han.

Adgangen til patienterne opnås gennem aftaler med de selskaber, der står for indkøb til forskellige forsikringsprogrammer. De aftaler vindes blandt andet ved at tilbyde de største rabatter i forhold til listeprisen.

Derfor har selskaberne incitament til at hæve listeprisen, så der kan tilbydes større rabatter i de enkelte aftaler.

- Det er et meget kompleks system, hvor man ikke konkurrerer på den her listepris.

Novo Nordisk ønsker ikke at kommentere verserende retssager. Det oplyser selskabet i en skriftlig kommentar mandag aften.