Patentkrig får Microsoft til at flygte fra Tyskland

Den amerikanske softwarekæmpe tør ikke risikere et nederlag i en verserende retssag og flytter derfor sit europæiske distributionscenter til Holland.

Microsoft-topchefen Steve Ballmer må nu trække sig fra Tyskland. Fold sammen
Læs mere
Foto: FREDERIC J. BROWN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu bliver det alvor. Patentkrigen mellem de store mobil- og softwarefirmaer spidser til, og frygten for et nederlag i et tysk retslokale får nu konsekvenser i uden for cyberspace. Microsoft rykker simpelthen sit europæiske distributionscenter til Holland, skriver Financial times.

Microsoft tør ikke satse på, at det kan vinde retssagen, og for at eliminere risikoen for, at det får beslaglagt software, rykker det ud af Tyskland.

Selskaber som Google, Apple og Samsung har i årevis sagsøgt hinanden for overtrædelser af rettighedslovgivningen, og specielt Tyskland har været en hård krigsskueplads. Det skyldes den tyske lovgivning og de tyske dommeres vilje til at sætte foden ned. Det har blandt andet betydet, at nogle elektroniske gadgets er blevet taget af markedet i nationen.

Det aktuelle slag står mellem Microsoft og Motorola Mobility, der sidste år blev købt af søgemaskinegiganten Google. Motorola mener, at Microsoft har brudt et patent for videovisning. Teknologien bliver brugt bredt i Microsofts produkter – bl.a. i Windows 7-styresystemet, Mediaplayer og i spillemaskinen Xbox.

Taber Microsoft sagen, som er sat til at blive afgjort 17. april, risikerer Microsoft at det ikke må sælge produkterne fra Europas tredjestørste økonomi. For at begrænse skaden har Microsoft derfor valgt at rykke teltpælene op.

"Vi ville have foretrukket at holde vores europæiske distributionscenter i Tyskland, hvor det har været i mange år, men uheldigvis er risikoen for forstyrrelser som følge af Motorolas søgsmål for stor," meddeler softwareselskabet.

Det er første gang et teknologiselskab er gået så vidt som at flytte ud af Tyskland for at styre fri af nationens strenge patentlovgivning.

"Udviklingen i den måde, som Tyskland håndhæver sin patentlovgivning, har gjort Tyskland til et farligt sted at drive forretning, hvilket også er et problem for andre tech-selskaber som Apple," siger den uafhængige patentanalytiker Florian Müller ifølge Financial Times.

I Holland er der i modsætning til Tyskland ikke tradition for at slå hårdt ned på mindre patentbrud. 100 jobs kan forsvinde i byen Aachen, hvor Microsoft-centret har holdt til indtil nu.