Patentdomstol kan presse danske virksomheder

Danske virksomheder risikerer at miste deres europæiske markeder under overraskelseangreb, når den nye EU-patentdomstol ruller ud. Måske allerede til december.

Hvis ikke især de mindre danske virksomheder får scannet hele slagmarken, risikerer de om mindre end et år at blive lagt ned af patentsager, der kan frarøve dem hele det europæiske marked, skriver Finans.

Det lyder som et skrækscenarie, men det er mere end det, for Danmark er gået med i den europæiske patentdomstol, og måske træder den i kraft til december.

»Man skal være forberedt på et overraskelsesangreb når som helst – også dagen efter at hele kontoret er gået på sommerferie. Jeg er lidt bange for, at nogle virksomheder ikke tager det alvorligt, at det formentligt vil gælde allerede fra december,« siger Jeppe Brinck-Jensen, partner og patentretsekspert hos advokatfirmaet Plesner.

Advokaterne har i høj grad en interesse i at sætte fokus på emnet, for det vil være et stort marked for dem.

Men scenariet er reelt nok, siger juraprofessor Thomas Riis fra Københavns Universitet.

»Som virksomhed skal man tage det alvorligt, for der kan være patenter på mange ting – ikke kun på højteknologiske opfindelser - og man er nødt til at finde ud af, om man risikerer at blive sagsøgt,« siger Thomas Riis til Finans.

Patentdomstolen betyder, at man kan vælge at få et patent, der dækker hele EU, hvor man måske før kun har været dækket i et par større markeder.

Det er godt for den virksomhed, der har patentet. Men det betyder, at patenthaveren også kan sagsøge virksomheder hvor som helst i EU. Og de nye regler lægger op til meget korte frister til retssagerne. I princippet må de kun tage et år, så fra en virksomhed er blevet sagsøgt for at krænke et patent, har sagsøgte kun tre måneder til at forfatte et svarskrift.