Pas på mobilregningen i ferien

Trods mange indgreb er det stadig dyrt at bruge mobiltelefonen - og den bærbare computer - i udlandet. Her er nogle tips til at undgå en kæmpe regning.

Det er praktisk at have telefonen og computeren med på ferie, men pas på, hvad de bliver brugt til. Navnlig databrug kan ende i en kolossal regning. Arkivfoto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sommerferien kan blive endog rigtigt dyr, hvis mobiltelefonen kommer med i lommen eller tasken, og man ikke passer på.

For uanset hvor godt og billigt et abonnement man har hjemme i Danmark, er det helt andre priser, der gælder, når man bruger telefonen udenlands. Så kobles den nemlig på det lokale telefonselskab, og så gælder »fri SMS« og andre funktioner ikke længere.

EU har gennem flere år presset priserne på at ringe og senest også bruge data fra mobiltelefonen - altså gå på nettet - nedad, men indgrebet gælder kun i de 27 EU-lande, og det er fortsat dyrt.

Slå data helt fra

Det rigtigt dyre er overalt internetbrugen. Problemet er, at man ikke altid ved, hvilke programmer på telefonen der anvender nettet og derfor lige undersøger, om der er opdateringer til softwaren, om der er nye Facebook-meddelelser o.lign.

Slå derfor funktionen med dataforbrug i udlandet helt fra, så intet kan aktivere forbindelsen, og brug i stedet trådløse net, som mange steder på hotellerne eller caféerne er gratis eller kun koster en brøkdel. Alle mobiltelefoner med trådløst netkort kan bruges, og det gælder langt de fleste nyere telefoner. Computere kan naturligvis også kobles på de trådløse net.

Køb taletidskort - eller skriv sammen

I udlandet kan man købe et taletidskort til telefonen. Dermed får man lokalt telefonnummer (og har altså ikke sit eget nummer med sig). Hvis hele familien køber taletidskort, ringer man sammen til lokal takst, fordi signalet ikke - som med et dansk SIM-kort i telefonen - skal om Danmark først.

I stedet for at ringe sammen kan man skrive SMS-beskeder. Det er stadig langt billigere med danske SIM-kort i telefonerne.

Bruger man telefonen i udlandet, betaler man, når man selv ringer, men man betaler også, når man bliver ringet op; den, der ringer, ved jo ikke, at man er i udlandet, og derfor kommer man selv til at betale for at få samtalen transporteret til feriemålet. Den, der ringer op, betaler kun for en dansk samtale.

Det koster ikke noget at modtage en SMS-besked i udlandet. Derimod betaler man for at sende SMS-beskeder, også selv om man derhjemme har ubegrænset SMS-forbrug.

Sluk telefonsvareren

Husk i øvrigt at slå telefonsvareren fra, før ferien begynder. Ellers betaler man først for, at opkaldet forsøges sendt fra Danmark til udlandet og dernæst til telefonsvareren. Den tid, som personen, der ringer op, bruger på at lægge beskeden, ryger direkte på telefonregningen, som om den var en normal samtale.

Dernæst skal man betale for at ringe op til telefonsvareren og aflytte beskeden - til udlandstakst.

Pas på GPS-funktionen

Endelig skal man passe på med at bruge GPS-forbindelsen i udlandet. Den er en dataforbindelse og koster dermed også dyrt.

Flere tjenester - f.eks. Nokia Maps - gør det muligt på forhånd at hente kort ned til telefonen, så man har dem med sig, uden at man behøver at koble telefonen på datanettet i udlandet.