Pas på med billig udlands­telefoni

Man kan stadig risikere kæmperegninger, selv om teleselskaberne fortæller, at de har afskaffet roaming i udlandet.

Egentlig var der lagt op til at afskaffe udlandstaksterne - den såkaldte roaming - i de 28 EU-lande til nytår, men flere lande stritter imod, og nu sker det tidligst i 2018. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tanken om at kunne bruge sin telefon og computer i udlandet uden at skulle betale ekstra er besnærende, men der er grund til at være særdeles påpasselig over for teleselskabernes reklamer om at blive fri for de kritiserede roamingafgifter, for man kan alligevel ende med en stor regning.

»3« afskaffede for nylig ekstraudgiften i endnu fem lande, så man nu i 21 lande i Europa kan bruge af sit almindelige mobil­abonnement med tale, SMSer og data, når man er udenlands – bare man kun ringer til danske numre. I denne uge svarede Telia igen med en særlig mobilpakke med op til ti gigabyte data, fri tale og fri SMS/MMS – for 99 kroner ekstra om måneden.

Men Forbrugerrådet advarer mod at tro, at man er på sikker grund.

»Det er positivt, når der kommer nye produkter, som gør det enklere. Men når man hos Telia skal betale 100 kroner om måneden, er det jo ikke »Roam Like Home«, som Telia siger. Så betaler man for det. Den korrekte forståelse af »roam like home« er, at det ikke koster ekstra at gå over grænserne. Det er ikke, hvad det giver sig ud for,« siger cheføkonom Martin Salamon fra Forbrugerrådet.

Telia har samtidig gjort det muligt for »de fleste abonnementer«, at man kan bruge af sin mobilpakke i Norden og Baltikum.

»Men det kræver, at man er på et af Telias netværk. Man skal altså tjekke på sin skærm, og det kan blive rigtigt dyrt at være på det forkerte net. Alt dette viser absurditeten, for der er ikke tekniske eller omkostningsmæssige grunde til roaming. Den reelle omkostning er ikke så forskellig, så det på nogen måde kan sammenlignes med de priser, fælder og besvær, som forbrugerne udsættes for. Det skal give en fornemmelse af, at man kan føle sig tryg. Dér synes vi slet ikke, at vi er,« siger Martin Salamon.

Afskaffelse er udsat til 2018

Han roser Danmark for at have bidraget med beregninger af, hvor lidt det i virkeligheden koster, men sydeuropæiske lande og politikere har ikke lyst til at opgive den store ekstraindtægt, som roaming udgør. EU-Kommissionen har presset på for sammen med Europaparlamentet at få roaming helt afskaffet med udgangen af 2015, men flere lande har sagt nej, og nu bliver det tidligst i 2018, at det sker.

»3«s administrerende direktør Morten Christiansen har tidligere forklaret, at det godt kan betale sig for selskabet at give danskerne danske mobil- og datapriser i udlandet. Han kan se, at dataforbruget vokser, og »3LikeHome«, som selskabet kalder det, er en del af de fleste abonnementer nu. Samtidig trækker det mange nye kunder til selskabet. Hos »3« kan man bruge af sin tale og sine data, uanset hvillket mobilnet man er på.