Pas på friheden som iværksætter

Skal man som iværksætter satse på økonomisk smalhals og organisk vækst frem for at gå målrettet efter venturefondens risikovillige kapital? Der er argumenter både for og imod.

Serieiværksætteren Toke Kruse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når først konceptet er udviklet, og de første kunder begynder at henvende sig, står mange iværksættere med overvejelserne, om hvordan de bedst muligt får virksomheden til at vokse. Den gennemsnitlige iværksætter er mellem 30 og 40 år og har ofte ikke selv opsparede midler.

Årets store iværksætterundersøgelse fra Dansk Iværksætterforening viser, at antallet af iværksættere, der får hele eller dele af finansieringen til deres virksomhed i banken er faldende.

Tidligere var det godt halvdelen, der henvendte sig i banken for at skaffe kapital, mens det i dag er under 40 procent, viser undersøgelsen på baggrund af lidt over 500 respondenter.

Nedgangen skyldes, ifølge undersøgelsen, at flere i stedet får finansiering gennem private investeringer fra business angels, via crowdfunding eller fra venturefonde.

Men ifølge serieiværksætter og debattør Toke Kruse skal man være påpasselig med at tage imod investeringer fra venturefonde. Han mener, at man let risikerer at miste sin frihed som iværksætter ved at afgive ejerandele for tidligt.

»Der er rigtigt mange, der er tiltrukket af ideen om, at hvis man får fem eller ti millioner ind, så kan virksomheden vokse eksplosivt og sælges for mange millioner efterfølgende,« siger Toke Kruse og tilføjer

»Jeg tror, at det er oppe i tiden, at man skal blive rig i en ruf. Der er lidt reality over det. Jeg hører mange sige, at »jeg vil gerne være iværksætter« – men det er ikke noget, man er eller bliver, det er noget, der kommer af et stykke arbejde, man yder.«

Investoren kan blande sig

For ham er frihedsgraden altafgørende, og han er i stedet fortaler for en selvfinansieret organisk vækst, hvor opskaleringen sker langsomt og kontrolleret, når der er luft i budgettet.

»Man hører oftest kun om de store investeringer, men ikke om hvor mange ejerandele iværksætterne sidder tilbage med, og hvordan forholdet til investorerne er,« siger Toke Kruse.

Ved en eventuel investering er beløb og ejerandel afhængig af, hvor meget virksomheden er værd, og hvor meget den allerede har bevist, forklarer formanden for Dansk Iværksætterforening, Christian Walther Øyrabø.

»Jo mere man som iværksætter har bevist, inden man laver et samarbejde med en investor, jo mindre en ejerandel behøver man at afgive. På den anden side er det klart, at hvis man bare går og forestiller sig, hvor stor virksomheden potentielt kan blive, jo mere må man finde sig i, at investoren vil blande sig i udviklingen,« siger Christian Walther Øyrabø, der ud over formandsposten hos Dansk Iværksætterforening selv har mangeårig erfaring i at investere i iværksættere.

Han deler ikke Toke Kruses skepsis over for investorerne og mener derimod, at den største udfordring i dansk iværksættermiljø i øjeblikket er manglen på private investorer, der tør udvikle virksomhederne i samarbejde med iværksætterne.

Ring selv på døren

Toke Kruse har erfaring med iværksættervirksomheder både i Danmark og USA og kan især mærke forskel på, hvem der henvender sig til hvem. Hvor de amerikanske kapitalfonde er ude at tilbyde sig, skal man som dansk iværksætter ringe på døren selv.

Ifølge Toke Kruse er der for lidt konkurrence blandt venturefondene herhjemme, og iværksætterne skal derfor være opmærksom på, at investorerne ikke forlanger for mange ejerandele i forhold til det beløb, de investerer.

Christian Walther Øyrabø mener ikke, at den manglende konkurrence går ud over værdisættelsen.

Han oplever, at iværksættere, der modtager investeringer, generelt er glade og oftest får rigtigt meget ud af den erfaring, investorerne kan bidrage med.

»Jeg kan overhovedet ikke kende billedet af de grådige investorer. En investering handler om udbud og efterspørgsel, og iværksættere er dygtige folk, der godt kan finde ud af at sige fra,« siger Christian Walther Øyrabø.

Hos Dansk Industri oplever Sidsel Dyrholm Holst, at finansieringsmodellerne afhænger af virksomhedsprofilen.

»Vi ser, at investorerne er mest interesserede i de brancher som kan komme hurtigt på markedet og hvor en fornuftig exit kan opnås inden for en overskuelig årrække. De udviser eksempelvis stor interesse for de iværksættervirksomheder, der beskæftiger sig med IT, mens de, der eksempelvis arbejder med biotek eller er mere produktionstunge, ofte må arbejde hårdere for at rejse kapital,« siger Sidsel Dyrholm Holst.