Pas på: Du risikerer skattesmæk, hvis du outsourcer forkert

Nye regler kan give ekstra skattebetaling, hvis en outsourcing-aftale er forkert skruet sammen. Kender du for eksempel forskellen på en entrepriseaftale og en aftale om arbejdsleje?

Foto: Jens Nørgaard Larsen. Skat har strammet reglerne for beskatning af udenlandsk arbejdskraft.
Læs mere
Fold sammen

De mange danske it-virksomheder, der outsourcer dele af deres arbejde, skal til at passe på, hvis de vil undgå et skattesmæk. SKAT har nemlig strammet reglerne for beskatning af udenlandsk arbejdskraft.

Det skriver Version2

Når en dansk virksomhed bruger arbejdskraft fra en udenlandsk leverandør, kan det ifølge de danske skatteregler enten klassificeres som en entrepriseaftale eller en aftale om arbejdsleje. Og der er stor forskel på de to:

»Kort fortalt betyder entrepriseaftale, at det ikke er skattepligtigt, og arbejdsleje betyder, at det er skattepligtigt,« siger advokat Michael Nørremark fra advokatvirksomheden Kromann-Reumert til Version2.

Reglerne er nemlig blevet strammet, så en hyret arbejdskraft bliver skattepligtig, hvis Skat opfatter den som en integreret del af arbejdet i virksomheden. Michael Nørremark forklarer:

»Hvis den arbejdskraft, du har hyret i udlandet, laver det samme som dine danske ansatte, så bliver vedkommende skattepligtig i Danmark.«

Lav to aftaler

Der findes dog - måske - måder at undgå den ekstra beskatning på, når danske it-virksomheder outsourcer. Enten kan man outsource permanent til den samme leverandør for på den måde at undgå, at det bliver skattepligtigt. Eller også kan man dele sin kontrakt op.

»I stedet for at lave én samlet aftale, så kan man som virksomhed lave to aftaler. En for den danske virksomhed og en for virksomhedens udenlandske leverandør af arbejdskraft. Den model er ikke prøvet endnu,« siger Michael Nørremark.

Og skulle en udenlandsk medarbejder vise sig at være skattepligtig i Danmark, risikerer den danske arbejdsgiver at skulle punge ud for medarbejderens manglende skattebetaling.

»De skal være opmærksomme på det. Ofte vil den udenlandske ansatte ikke vide, at han er skattepligtig i Danmark. Og med de nye regler vil det så være den danske virksomhed, der skal hæfte over for Skat. Det, tror jeg, overrasker mange,« siger Michael Nørremark til Version2.