Pas på de elektroniske julekort

Spam. Lige nu vælter spammails forklædt som hjertelige hilsner ind i mange danske indbakker.

Julekort fra venner, kolleger, forretningsforbindelser eller familie varmer i julen. Mange danskere har erstattet de velmenende hilsner med elektroniske beskeder sendt fra en af nettets populære tjenester. Og det udnytter it-kriminelle.

Netop nu skyller en bølge af spammails forklædt som elektroniske hilsner ind i indbakken hos rigtig mange danskere.

Det drejer sig om en mail med emnet: "You have received a card from a family member!" Direkte oversat betyder det, at du har modtaget en mail fra et familiemedlem. Men det har du ikke.

- Det er meget typisk, at der florerer store mængder spam forklædt som hilsner i højtiderne, forklarer it-sikkerhedsekspert Chris Østergaard fra sikkerhedsvirksomheden Comendo.

Luk den nedDen aktuelle mail skal se ud som om, at den er sendt gennem den amerikanske hjemmeside 1001postcards.org, men ved et nøjere eftersyn er afsendere i virkeligheden en rumænsk internetadresse.

- Hvis man har mistanke om, at den hilsen, som man har modtaget, er det rene fup, skal man ikke klikke på linkene i mailen. Det er typisk et forsøg på at tilknytte folk til spammernes omfattende bot-netværk, forklarer Chris Østergaard.

Et bot-netværk er en spammers fornemmeste værkstøj. Det er et netværk bestående af millioner af pc’er, som spammeren har en form for kontrol over. Herfra kan vedkommende sende spam ud i store mængder uden, at spammeren selv kan spores.

De spam-hilsner, som man modtager, er typisk et forsøg at installere et lille program på din pc, så spammeren kan få dig ind i bot-netværket. - Når man modtager en sådan hilsen, skal man være opmærksom på en række ting. Står der hvem det er fra, kender du vedkommende og på hvilket tidspunkt på dagen er mailen sendt til dig?, siger Chris Østergaard.