Partnerklausuler rammer nyt KPMG hårdt

De stramme klausuler på revisionspartnere forhindrer det nystiftede KPMG i at hyre partnere. Det gør konkurrencen mindre, mener den nye KPMG-chef, Thomas Hofman-Bang.

Thomas Hofman-Bang, Adm. direktør KPMG. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Konkurrencestyrelsen bør tvinge den nye fusion mellem E&Y og KPMG til at løse op på de klausuler, som binder deres partnere i flere år. Lige nu kæmper resterne af KPMG med at finde kvalificerede medarbejdere, og bliver de skrappe bindinger ikke ophævet, vil markedet for revision være præget af manglende konkurrence i flere år.

Det mener Thomas Hofman-Bang, nyudnævnte topchef for det nystiftede KPMG. Han er i gang med at opbygge en ny dansk forretning for KPMG, samtidig med at E&Y er ved at overtage den hidtidige del af KPMG. Jesper Koefoed, kommende chef for E&Y i Danmark og manden bag den storstillede fusion, afviser på nogen måde at løsne de tætte bånd på partnerne.

Fusionen mellem E&Y og KPMG bliver i øjeblikket behandlet i Konkurrencestyrelsen. Her er sidste frist for bemærkninger om fusionen 18. februar. En endelig afgørelse vil sandsynligvis ske i marts eller april.

»Hvis man vil undgå en svækkelse af konkurrencen, skal en godkendelse af fusionen i hvert fald være betinget af, at det fusionerede selskab forpligter sig til at frigøre tilstrækkeligt kvalificerede og tunge medarbejdere fra deres byrdefulde opsigelsesperioder og restriktive klausuler,« siger Thomas Hofman-Bang.

Det nye revisionshus – der indtil videre hedder KPMG 2014 – har beholdt Carlsberg som kunde, men mangler endnu at offentliggøre større ansættelse af de toprevisorer. Det er meget centralt for det nye KPMG, fordi det afgør, hvilke kunder som fremover kan kapres.

»Højt kvalificerede medarbejdere er et afgørende aktiv for KPMG 2014 og enhver anden revisions- og rådgivningsvirksomhed,« siger Thomas Hofman-Bang.

Skadeligt for branchen

Han mener, at fusionen mellem E&Y – der tidligere hed Ernst & Young – og det »gamle« KPMG vil skade konkurrencen, og dermed de store virksomheder, som bruger de fire store globale revisionshuse, der også er kendt som »Big 4«. Det nye KPMG 2014 får nemlig svært ved at skabe en konkurrencedygtig virksomhed, før nye partneres kundeklausuler løber ud.

»Den foreslåede fusion mellem EY og KPMG vil hæmme konkurrencen for de store virksomheder, som betjenes af »Big 4« revisionsselskaber,« siger Thomas Hofman-Bang.

Udover E&Y og KPMG er markedet både i Danmark og globalt domineret af Deloitte og PWC.

Krigen på revisormarkedet blev udløst, da Jesper Koefoed sammen med en stribe andre partnere valgte at forlade KPMG og i stedet gå over til E&Y. Koefoeds plan rykkede med ét magtforholdet på revisionsmarkedet for E&Y var i flere år haltet efter de tre andre store. Fusionen har skabt røre ikke bare i Danmark, men også andre steder, og KPMG har fløjet eksperter ind fra flere nabolande for at få styr på krisen.

Koefoed mener ikke, at fusionen skader konkurrencen, fordi E&Y tidligere havde mistet så store markedsandele, at revisionshuset reelt ikke var en central aktør før fusionen.

»Konkurrentbilledet var tidligere sådan, at Ernst & Young var relativt små, og de erstattes af KPMG 2014. Lige nu er KPMG 2014 ikke så stor en spiller, men om et-to år begynder de at bygge kompetencer op. Derfor vil konkurrencesituationen om et år være hårdere, end den har været tidligere,« siger Jesper Koefoed.

Revisorer er typisk bundet af syv måneders opsigelsesperiode og derefter vil kundeklausuler forhindre dem i at arbejde med bestemte kunder i andre revisionshuse i to-tre år yderligere. Koefoed afviser på nogen måde at slække på de bindninger.

»Vi har bygget vores forretning op gennem generationer. Den nuværende situation medfører ikke, at vi agter at give vores kunder væk,« siger Jesper Koefoed.

Han siger, at han ikke har ophævet nogen kundeklausuler i forbindelse med fusionen. Samtidig nedtoner han det nystiftede KPMGs problemer med at hyre nye partnere.

Konkurrencestyrelsen er i øjeblikket i gang med at høre konkurrenter og kunder om, hvilke konsekvenser de vurderer fusionen vil få.

»Det er en proces, som er normal i fusioner, og også en proces, som vi er i gang med i denne fusion. Vi opfordrer alle, som har en mening om fusion, til at give sig til kende. Vi er i gang med at tale med aktører i den konkrete sag,« siger Carsten Smidt, vicedirektør i Konkurrencestyrelsen.

Indtil nu har Carlsberg valgt at tage det nye KPMG som revisor, mens A.P. Møller-Mærsk overvejer det. DSV og GN Store Nord er blandt de selskaber, som følger med til E&Y.