Partnere forgyldt af fiaskofond

Tre partnere fra Realdanias nu lukkede kapitalfond forlader fonden med omkring 45 mio. kroner. Ekspert kalder det højst usædvanligt, fordi pengene stammer fra en fondskonstruktion, der er fyldt med konkurser og fejlinvesteringer.

Tre partnere i fonden Dania Capital, der er oprettet af Realdania, og som tabte næsten 600 mio. kroner, formåede at tjene ca. 45 mio. kroner på salget af Kuben. Foto: Christian Ringbæk Fold sammen
Læs mere
Selv om tre partnere bag kapitalfonden Dania Capital har begået stribevis af fejlinvesteringer, kan de alligevel gå smilende fra den nu lukkede fond.

Gennem en usædvanlig opfindsom konstruktion kan trioen gå fra fonden med i nærheden af 45 mio. kroner. Det sker på trods af, at de har formøblet stort set alle de 600 mio. kroner som de for næsten ti år siden blev sat til at investere for den hovedrige fond Realdania. Pengene er blandt andet tabt på det kendte, men kuldsejlede møbelfirma Biva.

Fra 2005 og frem har de tre partnere – Thomas Dywremose, Jørgen Jensen og Anders Schmidt-Bruun – købt syv virksomheder. Kort efter ramte krisen, og værdien af investeringerne faldt med et brag. I dag er Dania Capital, der blandt andet har været kåret til Danmarks dårligste kapitalfond, lukket, mens selskaberne enten er gået konkurs eller solgt med store tab. Næsten alle de 600 mio. kroner fra Realdania, som blev bygget på formuen fra et salg af Realkredit Danmark til Danske Bank, er dermed pist væk.

Alligevel har de tre partnere ingen grund til at være skuffede. Nye regnskaber viser, at de tre partnere stort set fik foræret deres eneste succes – investeringen i ejendomselskabet Kuben. Ifølge en gennemgang af regnskaberne, som statsautoriseret revisor Alfred Grinderslev har gennemført for Berlingske, har den investering alene sikret dem en gevinst på 44,9 mio. kr.

Normalt kræver investorerne i en kapitalfond, at partnerne modregner deres succeser mod fiaskoerne. Men højst usædvanligt fik de tre partnere lov at indkapsle Kuben i en særlig fond. På den måde undgik de, at investeringen i ejendomselskabet blev blandet ind i de mange fejlinvesteringer, som de tre allerede havde foretaget, da de fik ansvaret for Kuben i 2008. De tre kan dermed gå fra Dania Capital med en pæn sum, selv om fonden har været blandt de dårligste nogensinde i Danmark.

De tre tidligere partnere i Dania Capital har ikke meget at sige til, at det er lykkedes dem at hente penge ud af den ellers fejlslagne fond. Partner i Dania Capital, Anders Schmidt-Bruun, vil ikke fortælle, hvor meget han selv og de to medpartnere har fået ud af deres rolle i fonden.

»Vi er ved at gøre regnebrættet op, og så snakker vi med vores investorer om det,« siger han.