Partier kræver redegørelse i »alvorlig« sag om bestikkelse i Carlsberg

Justitsminister Nick Hækkerup (S) må redegøre for, hvordan advarsler om bestikkelse i Carlsbergs indiske datterselskab blev syltet af Bagmandspolitiet, lyder det fra flere partier.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) må redegøre for, hvorfor danske myndigheder ikke reagerede tilstrækkeligt på advarsler om bestikkelse i Carlsberg, mener flere partier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det skal undersøges til bunds, hvorfor Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), også kendt som Bagmandspolitiet, aldrig granskede en række alvorlige advarsler om systematisk bestikkelse i Carlsbergs indiske datterselskab.

Sådan lyder beskeden fra flere partier, der afkræver justitsminister Nick Hækkerup (S) en redegørelse om sagen.

Berlingske har fredag afdækket, at dansk politi og flere ministerier allerede i 2018 modtog advarsler om, at Carlsberg var involveret i systematisk bestikkelse af indiske embedsfolk.

Trods advarslerne om potentielt kriminelle forhold i en af landets allerstørste virksomheder blev sagen ikke undersøgt nærmere af Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), hvor advarslerne strandede. I dag beklager både SØIK og Justitsministeriet forløbet.

For få uger siden afdækkede Berlingske, at omfattende materiale viser, at nøglepersoner i Carlsberg Indien i mindst halvandet år systematisk har betalt penge til lokale embedsmænd under bordet.

SFs retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt, finder det problematisk, at en så alvorlig sag tilsyneladende »kan falde mellem to stole«, og at ingen myndigheder har undersøgt forholdene grundigt. Hun vil nu derfor kræve en redegørelse fra justitsministeren.

»Spørgsmålet er, hvordan det kan ske, at en så alvorlig sag ikke bliver taget op af myndighederne. Det kan godt se ud, som om vi har et strukturelt problem omkring de tunge økonomiske sager, og det mener jeg, at vi bør undersøge,« siger hun.

Problemer skal undersøges

I Dansk Folkeparti bakker retsordfører Peter Skaarup op om en redegørelse af forløbet.

Peter Skaarup, Dansk Folkepartis retsordfører

»Uanset om en sådan henvendelse har noget på sig eller ej, så skal de behandles ordentligt af myndighederne. Det har man ikke gjort, og det er ikke i orden.«


»Uanset om en sådan henvendelse har noget på sig eller ej, så skal de behandles ordentligt af myndighederne. Det har man ikke gjort, og det er ikke i orden,« siger Peter Skaarup.

Berlingske har de seneste uger afdækket, at ledende nøglefigurer i Carlsbergs indiske datterselskab gennem halvandet i 2015 og 2016 har givet mindst 200 enkeltbetalinger til indiske embedsmænd.

Myndighedernes manglende håndtering af sagen kommer i kølvandet på flere sager det seneste år, hvor SØIK har fået kritik for dårlig håndtering af efterforskning.

Senest i sagen om virksomheden Dan-Bunkering, der er mistænkt for i strid med EU-sanktioner at have leveret brændstof til det russiske militær brugt i bombetogter i Syrien. Her er det kommet frem, at SØIK trods gentagne indberetninger fastholdt, at sagen skulle ligge hos Fyns Politi. Efter politisk pres efterforsker SØIK nu selv sagen.

På den baggrund ser Kristian Hegaard, retsordfører for de Radikale, behov for at få kortlagt forløbet.

»Vi kan ikke bare sidde og vente på, at endnu en sag dukker op, så vi til sidst sidder med én stor rodebunke af sager, hvor der er begået fejl. Derfor må vi få undersøgt, hvordan SØIK prioriterer sine sager, og om der eksempelvis er problemer med manglende ressourcer eller visiteringen af sager,« siger Kristian Hegaard.

Sagens dokumenter viser, at SØIK i sommeren 2018 første gang blev advaret om mulig bestikkelse i Carlsbergs indiske datterselskab. Men SØIK gik ikke ind i sagen.

Udenrigsministeriet blev også oplyst om forholdene og henviste anmelderen til SØIK. Statsministeriet modtog ligeledes en henvendelse. Den blev sendt videre til Justitsministeriet, som også henviste til SØIK – dog uden selv at henvende sig til myndigheden.

Forløbet får i dag Justitsministeriet til at »iværksætte et gennemsyn af ministeriets interne procedurer for behandling af henvendelser fra borgere«.

I SØIK lyder forklaringen på forløbet, at henvendelsen ikke blev korrekt visiteret i 2018.

»Det er beklageligt, og SØIK er lige nu ved at undersøge, hvordan det kunne ske,« har SØIK skrevet til Berlingske.

I et skriftligt svar oplyser justitsminister Nick Hækkerup (S), at de fremtidige rammer for politiets arbejde med økonomisk kriminalitet skal drøftes i forbindelse med forhandlingerne om et nyt politiforlig.

»Der er behov for, at vi får et politi, som bliver bedre rustet til at efterforske og opklare økonomisk kriminalitet, så vi sikrer, at vi som samfund bliver bedre til at beskytte os mod alle dem, der underminerer vores samfund for egen vindings skyld. Det skal vi drøfte i forbindelse med forhandlingerne om et nyt politiforlig,« skriver justitsministeren.

Læs den store gennemgang af bestikkelse i Carlsberg Indien her.

Read an English version of the case here.

Få indblik i det materiale, som Berlingskes dækning bygger på, her.