Parlament presser lavere mobilpriser igennem

Europaparlamentet kræver teleselskabernes interne afregningspriser tvangsnedsat for at undgå, at EUs afskaffelse af roaming fra 2017 fører til, at man er nødt til at købe et dyrt og dårligere udlandsabonnement for at kunne bruge sin mobiltelefon og dataforbindelse.

EUs afskaffelse af roamingpriserne for at bruge mobiltelefonen og dataforbindelsen i udlandet fra næste år truer med at koste især de nordeuropæiske teleselskaber dyrt, fordi de interne afregningspriser mellem selskaberne ikke tilsvarende er blevet sat ned. Men det skal de, og det skal være stort, siger Europaparlamentet. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Et væsentligt skridt mod afskaffelse af overpriser på at bruge mobiltelefonen og internetforbindelsen i resten af EU blev tirsdag formiddag taget af Europaparlamentet, som vil undgå, at teleselskaberne i stedet er nødt til at opfinde særlige - og dårligere - udlandsabonnementer.

Europaparlamentets internationale handelsudvalg (ITRE) kræver nu, at de endnu 28 EU-landes ministre på deres møde 2. december bakker op om, at man samtidig tvangsnedsætter de beløb, som teleselskaberne internt skal afregne med hinanden, når roamingafgiften fra juni 2017 bliver afskaffet.

Truer med særlige udlandsabonnementer

Flere teleselskaber har advaret om, at medmindre også engrospriserne - altså indkøbspriserne hos andre teleselskaber - følger med ned, vil de være tvunget til at indføre udlandsabonnementer for at forhindre, at deres pengekasse tømmes, når folk kaster sig ud i at tale og gå på nettet fra deres mobilforbindelse fra udlandet.

Europaparlamentet har nu instillet, at engrosprisen fastsættes til fire euro pr. gigabyte data i 2017, og at den tvangssænkes over de næste år til en euro pr. gigabyte i 2020. Det er væsentligt under de priser, som EU-landenes ambassadører enedes om i oktober som oplæg til de politiske forhandlinger - et kompromis, som skyldes, at navnlig de sydeuropæiske teleselskaber vægrer sig ved at opgive indtægterne fra de mange turister, som besøger deres lande.

Europaparlamentet, EU-ministrene og EU-Kommissionen skal være enige om en aftale, før den kan blive vedtaget.

»Vi skylder en stor tak til Bendt Bendtsen i parlamentets største partigruppe og Jeppe Kofod i den næststørste. Det er flot, at man er kommet så langt, når man tænker på de skarpe syd-/nordskillelinier, som der er i denne sag,« siger Peder Søgaard-Pedersen, fagleder i Dansk Industris branchesamarbejde på IT- og teleområdet, DI Digital.

Nu skal ministre bakke tvangsnedsættelsen op

Nu skal EUs teleministre så på et møde 2. december beslutte, om de vil følge parlamentets indstilling.

»Her er forventningen desværre, at de sydeuropæiske lande får held til at fastholde EU-ambassadørernes kompromis,« vurderer Peder Søgaard-Pedersen, som opfordrer den danske regering til at arbejde bag linierne og presse på for at få engrospriserne sat så langt ned som muligt, sådan som både forbruger- og erhvervsorganisationer i Danmark, Sverige, Finland, Estland, Letland og Litauen - fra Danmark er det DI og Forbrugerrådet Tænk - i et fælles brev i sidste uge har opfordret til.

EU-ambassadørerne lagde op til et prisloft på ti euro pr. gigabyte i 2017 faldende til fem euro pr. gigabyte data i 2021.

»Der er en reel risiko for, at det kan føre til højere detailpriser hjemme og i sidste ende til, at roamingtjenester vil blive fjernet fra mange abonnementer,« sagde Lars Christian Lilleholt (V), energi-, forsynings- og klimaminister med ansvar for også teleområdet, forleden til den britiske finansavis Financial Times.

En hindring for det indre marked

Roamingafgifterne - de særlige overpriser, som man hidtil har betalt for at bruge sin telefon eller sin dataforbindelse i udlandet - skal forsvinde fra 15. juni 2017, har EU-Kommissionen tidligere fået gennemført. Men der har været stor usikkerhed om konsekvenserne, fordi man ikke samtidig har forholdt sig til den afregning, som teleselskaberne har med hinanden.,

EU mener, at roamingpriser forhindrer et frit, indre marked i at fungere og folk i frit at kunne bevæge sig rundt og arbejde i alle EU-lande.

Afskaffelsen af roaming gælder kun i de 28 EU-lande. I resten af verden vil man fortsat skulle betale overpris for at bruge mobiltelefonen og dataforbindelsen.