Parken-sagen: Topadvokat vil have redegørelse fra »snøvlet« Bagmandspoliti

Bagmandspolitiet har brugt ufatteligt lang tid på at efterforske Parken-sagen mod Don Ø og Jørgen Glistrup, mener sidstnævntes advokat, Karoly Neméth. Han vil nu have en redegørelse over tidsforbruget.

Både Flemming Østergaard (th.) og Jørgen Glistrup har givet udtryk for, at det har været en stor belastning, at sagen mod dem har været så lang tid undervejs. Arkivfoto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tidsstemplerne skal nu frem hos Bagmandspolitiet, kræver topadvokat Karoly Németh. Han er forsvarer for tidligere administrerende direktør i Parken, Jørgen Glistrup, og han er alt andet end tilfreds med sagsbehandlingstiden hos den navnkundige politimyndighed:

»Bagmandspolitiet har også snøvlet med denne sag. Det er ikke anstændigt af hensyn til de involverede i sagen,« siger Karoly Németh til Berlingske Business.

Han har nu bedt Bagmandspolitiet redegøre for, hvad man har brugt tiden på. Sagen kom til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet – som Bagmandspolitiet officielt hedder – tilbage i 2010. Først efter tre års efterforskning var man klar med tiltalerne i sagen, og efter endnu et år begyndte sagen i retten.

»Jeg kan stadig ikke forstå, hvad man skulle bruge al den tid til – det er mig ganske enkelt ufatteligt, hvorfor der skulle gå fire år,« siger Karoly Németh.

Nemeth har tidligere kommenteret sagens længde i Berlingske, hvor han også understregede, at det har været en belastning for hans klient, Jørgen Glistrup. Den anden hovedtiltalte i sagen, Parkens tidligere bestyrelsesformand Flemming »Don Ø« Østergaard, har også offentligt beklaget sig over den lange sagsbehandlingstid.

»Det har været seks hårde år for mig og min familie, der er ikke en dag, hvor du ikke på den ene eller andet måde bliver mindet om sagen,« skrev den farverige erhvervsmand på sin Facebook-profil kort inden sagens begyndelse.

Karoly Németh nåede kort at præsentere sit krav om tidsredegørelsen under retssagen i fredags. Dog uden at begrunde den yderligere. Men det er ikke unormalt at fremlægge et krav som Némeths påpeger strafferetsadvokat Peter Martin Blinkenberg, der er forsvarer for FIH Erhvervsbank i Parken-sagen. Han er desuden tidligere chefanklager hos Bagmandspolitiet.

»Der er ikke noget usædvanligt i det. Behandlingstiden tæller som et selvstændigt argument for, hvor lang straffen skal være, hvis en eller flere personer bliver erklæret skyldige,« siger Peter Martin Blinkenberg »Jo længere tid behandlingen har varet, jo mildere kan dommeren vælge at se på straffen.«

Berlingske har spurgt Karoly Németh, om hans krav ikke hænger mere sammen med strafudmålingen end med behandlingstiden. Topadvokaten svarer dog, at »han ikke kunne drømme om« at fremsætte et krav for at få nedsat en eventuel straf, og fastholder, at det først og sidst drejer sig om behandlingstiden.

Kritikken af arbejdsgangene i Bagmandspolitiet er Peter Martin Blinkenberg fuldt bekendt med, men han mener ikke, at den generelle kritik er berettiget.

»Der er ingen tvivl om, at statsadvokaten er opmærksom på problemet, og at det går hurtigere og hurtigere derinde. Man må have forståelse for, at det er en kæmpe opgave. De sager, jeg har haft, har jeg været rimelig tilfreds med,« siger Blinkenberg.

I Bagmandspolitiet deler man Peter Martin Blinkenbergs syn på sagen. Det er ikke usædvanligt, at man får den slags forespørgsler fra forsvarere, forklarer senioranklager Benjamin Løcke Foverskov:

»Det er ikke usædvanligt, at man i store og komplekse straffesager redegør nærmere for sagsbehandlingstiden, for det er et element, der – alt efter omstændighederne – kan indgå i fastsættelsen af straffen, hvis retten finder den tiltalte skyldig.« Med hensyn til Karoly Némeths kommentarer om, at Bagmandspolitiet »snøvler«, påpeger Benjamin Løcke Foverskov, at børssager ofte er meget komplicerede:

»Vi er blandt andet sat i verden for at påse, at lovgivningen bliver overholdt – og herunder for at sikre, at der er et rent og ærligt aktiemarked, og så er vilkårene altså en gang imellem, at det i store og komplekse sager tager tid, når man skal til bunds i, hvad der er foregået.« Karoly Németh er dog stadig ret kontant med, hvad han regner med at få ud af sit krav:

»At Bagmandspolitiet begynder at tage sig sammen i andre sager.«