Paris overhaler Berlin: Nu henter iværksættere flere penge til Frankrig

Den franske præsident, Emmanuel Macrons charmeoffensiv for at lokke tech-virksomheder til byen har tilsyneladende virket. Berlin må se sig slået – Paris rykker frem blandt iværksætterne.

Macrons plan om at sætte gang i iværksætterscenen ser ud til at lykkes. I hvert fald bedømt ud fra tal for det første halvår af 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olivier Matthys/Reuters/RitzauScanpix

Iværksættervirksomheder i Frankrig har rejst rekordhøje 20,8 milliarder kroner (2,79 milliarder euro) i første halvår af 2019 og overhaler dermed iværksættere i Tyskland, der rejste 18,4 milliarder (2,47 milliarder kroner).

Dermed har de nye franske virksomheder rejst 43 procent mere end året før, mens de tyske har rejst fire procent mere end året før.

Tallene er interessante, fordi det kan tyde på, at den franske præsident, Emmanuel Macrons mission om at gøre Frankrig attraktiv for iværksættere ser ud til at lykkes.

Det skriver Financial Times.

Macron har helt fra starten af sin præsidentperiode haft som mærkesag at trække nye virksomheder til landet.

Hans mission har blandt andet været at gøre Frankrig til en »nation af unicorns«, et udtryk for selskaber, der er værdisat til mere end en milliard dollar.

Dem er der nu 13 af i Frankrig ifølge Financial Times og Dealroom.co.

Storbritannien stadig størst

Ambitionen har været ført an af en stribe politiske indgreb. Det vigtigste har ifølge den franske tech-industri været etableringen af et særligt tech-visa, der har gjort det lettere for sektoren at hente talenter i udlandet.

Macrons regering har desuden indført flad skat på aktieudbytte, fjernet formueskat på alle andre aktiver end ejendomme og gjort det lettere at afvikle selskaber.

Både Frankrig og Berlin må dog se sig slået af Storbritannien, der stadig er bedst i Europa til at tiltrække kapital til startup. I første halvdel af 2019 rejste de britiske selskaber 39,5 milliarder kroner (5,3 milliarder euro).

Men briterne kan stadig noget, som Frankrig halter efter med, mener Suranga Chandratillake, der er partner i venturekapitalselskabet Balderton Capital i London.

Han er begejstret og roser Macron for at have sendt det franske tech-marked i »en meget lovende retning«.

»Frankrig er et vidunderligt sted, men det er meget fransk,« siger han til Financial Times og sammenligner med Stockholm og Berlin, hvor arbejdssproget er engelsk.