Panik: Brød og øl bliver dyrere

Udsigt til kraftige stigninger på mange fødevarer lige fra mel til brød og øl i kølvandet i kølvandet på af Ruslands premierminister Putin har indført forbud mod eksport af hvede.

Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvede er den vigtigste kornsort i store dele af verdens fødevareproduktion. Eksportforbudet gælder foreløbig frem til årsskiftet, og det har fået kornbørserne i USA og Europa til at reagere med panik.

De internationale hvedepriser steg i går med yderligere 12 procent fra det hidtidige topniveau. Årsagen er, at det russske eksportforbud vil øge efterspørgslen kraftigt på amerikansk hvede, siger Bob Young, cheføkonom fra American Farm Bureau Federation.

"Der er total panik på det europæiske kornmarked," siger en inernational kornhandler til finansavisen Financial Times.

En ny fødevarekrise er dermed under opsejling. Den europæiske råvarebørs i Paris og børsen i Chicago reagerede prompte, da Putin i går meddelte Ruslands eksportforbud. Priserne på hvede steg med 10 procent på den franske børs.

Rusland eksporterer normalt 20 til 25 mio. tons korn. Det er cirka 10 procent af verdenshandlen. Dekretet om stop for udførsel af korn kommer som følge af tørke og dermed drastisk fald i produktionen. Det er Ruslands værste tørke i hundrede år. Derfor er myndighederne nødt til at bremse eksporten.

Også Ukraine og andre nabolande til Rusland, der ligeledes er store kornproducenter er ramt hårdt af tørke, men landet har endnu ikke stoppet korneksporten.

Både majs og hvede bliver brugt til produktion af bioethanol i USA, Canada, EU og Kina. Det er slet ikke rentabelt at producere bioethanol med de høje kornpriser der er i øjeblikket, " siger Asbjørn Børsting, adm. dir. for Dansk Landbrugs Grovvareselskab, Danmarks største kornhandler.

"Med gårsdagens prishop er hvedepriserne fordoblet på fem måneder. Vi venter at dansk landbrugs omsætning på korn stiger 3,5 milliard kr. i forhold til syv milliarder kr. sidste år," siger Asbjørn Børsting fra DLG.