Pandoras topfolk tvinges til at forklare sig

Efter tre års drama i kulisserne bliver Pandoras topfolk presset til i fuld offentlighed at kaste lys over det forløb, som kostede aktionærerne 12 mia. kroner.

Når sagen kommer for Retten i Glostrup vil Pandoras topchef Allan Leighton være blandt dem, der afhøres for åbne døre. Foto: Nikolai Linares Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et af Danmarks mest spektakulære børsflop i nyere tid, hvor 12 mia. kroner forsvandt fra aktionærerne på en enkelt dag, bliver nu genstand for et dramatisk opgør i en åben dansk retssal.


Pandoras topfolk er for nylig blevet bedt om at stille i Retten i Glostrup i en straffesag, hvor de anklages for at have overtrådt loven om værdipapirhandel ved i ugevis at holde børsfølsomme oplysninger om dårlige salgstal tilbage for aktionærerne. Oplysninger, som Pandora burde have udleveret langt tidligere. Det fremgår af anklageskriftet fra Bagmandspolitiet, som Berlingske Business er i besiddelse af.

Retsmøderne er netop blevet berammet efter lange forhandlinger mellem parterne, og det første finder sted 19. november, oplyser Retten i Glostrup. Retsmøderne vil foregå for åbne døre, fortæller dommer Katrine Eriksen, og derved får en stribe kritiske Pandora-aktionærer for første gang indblik i dokumenter og forklaringer, som Pandoras topledelse kommer til at fremlægge under vidneansvar.

»Vi forventer at afhøre et antal personer fra Pandoras daværende topledelse,« siger Hans Fogtdal, vicestatsadvokat ved Bagmandspolitiet, der beklager, at det har taget over tre år fra Pandoras nedjustering 2. august 2011 til, at sagen i november 2014 endelig kommer for en dommer.

Flere af Pandoras tabsramte aktionærer har ventet utålmodigt på straffesagen, da de ønsker at bruge den som afsæt til en erstatningssag mod Pandora. De ærgrer sig voldsomt over, at der tidligst falder dom i straffesagen i december 2014. Aktionærerne peger på, at forældelsesfristen for et søgsmål fra deres side er 2. august 2014 - om cirka en uge.

»Det er helt klart, at hvis man havde haft en dom i dag, som gik imod Pandora, så ville man stå stærkere i forhold til at samle private aktionærer om et søgsmål. Vi må desværre konstatere, at det har man ikke kunnet nå i det danske restsystem, og det er bestemt ærgerligt,« siger Jens Møller Nielsen, direktør i Dansk Aktionærforening.

Bagmandspolitiet får kritik for at have nølet i sin efterforskning af Pandora, men kritikken bliver dog afvist af vicestatsadvokat Hans Fogtdal, der peger på en meget kompleks sag mod Pandora samt afhøring af vidner i udlandet. Berlingske Business erfarer, at der blandt de private aktionærer de seneste uger har været et hæsblæsende forsøg i gang for at rejse penge til et søgsmål. Aktionærerne mener ligesom Bagmandspolitiet og Fondsbørsen, at Pandora allerede midt i juli måned 2011 eller endda tidligere skulle have oplyst markedet om dårlige salgstal. Det skete først 2. august, hvorfor mange aktionærer nåede at købe aktier til en alt for høj kurs i juli måned.

Pandoras øverste ledelse har ikke ønsket at lade sig interviewe i sagen, men oplyser skriftligt, at Pandora »reagerede korrekt på en hurtig og uventet omsætningsnedgang ved at offentliggøre en rettidig og præcis selskabsmeddelelse, i hvilken selskabet på baggrund af nye oplysninger og på grundlag af en analyse af ændringerne i markedssituationen i juli 2011 justerede sine helårsforventninger,« hedder det i meddelelsen, hvor Pandora desuden oplyser, at »selskabet altid fuldt ud har overholdt alle relevante regler og love for udstedere af aktier.«