Pandoras fyrede topchef går fri

Den fyrede Pandora-topchef og multimillionær Mikkel Vendelin Olesen slipper for erstatningskrav i denne omgang. »Besynderligt,« mener advokat.

Pandoras fyrede koncernchef Mikkel Vendelin Olesen Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pandoras nu fyrede topchef Mikkel Vendelin Olesen behøver ikke at bekymre sig om det erstatningskrav for millioner af kroner, som rammer både Pandora og tidligere Pandora-formand Allan Leighton.

Selv om Mikkel Vendelin var manden, der op til børsskandalen 2. august 2011 havde det daglige ansvar for at holde styr på forretningen og tage affære, hvis Pandoras blev ramt af vigende salgstal, så har de 36 investorer bag stævningen af Pandora valgt at holde Vendelin uden for sagskomplekset. Friholdelsen af Vendelin Olesen vækker undren.

»Det er specielt, at sagsøgerne ikke går efter Mikkel Vendelin Olesen,« siger Søren Bergenser, der er advokat hos Bergenser Law og har bestyrelsesansvar som speciale.

Han fortæller, at hvis Pandora er forsikret mod erstatningssager som denne - hvilket så godt som alle børsnoterede selskaber er - så vil forsikringen højst sandsynligt også dække den nu fyrede topchef Vendelin Olesen.

»Som udgangspunkt vil han også være dækket af forsikringen,« siger Søren Bergenser.

Desuden står det klart, at Mikkel Vendelin Olesen ikke er en mand, der går for lud og koldt vand. Han havde i 2010 Pandora-aktier for over 100 mio. kroner. I det lys er han en mand, som har penge at komme efter for sagsøgerne.

»Det er besynderligt, at sagsøgerne ikke går efter andre end bestyrelsesformanden. Det er normalt, at man går efter både direktion og bestyrelsen. Forklaring kan være, at de går efter der, hvor de fornemmer, at der er penge at hente,« lyder vurderingen fra Bergenser.

Det har ikke været muligt at hente konkrete oplysninger på, hvor stor en formue daværende formand for Pandora Allan Leighton har. Ser man derimod på den daværende Pandora-topchef Mikkel Vendelin Olesens firma »Vendelin Olesen Holding Aps«, blev der i 2013 bogført en egenkapital på solide 72,1 mio. kroner.

Avisen har i flere omgange forsøgt at få Mikkel Vendelin Olesen til at stille op til et interview om hans tid i Pandora. Men topchefen har siden sin fyring i august 2011 på intet tidspunkt udtalt sig offentligt om sin rolle i Pandoras børsskandale.

Vendelin blev fyret den dag, da Pandora nedjusterede væksten fra 30 til nul procent. Nedjusteringen chokerede markedet og fik aktiekursen til at styrtdykke med 65 procent og kostede aktionærerne et samlet tab på 12 mia. kroner.