Pandora vil fordoble bonus til direktører

Smykkekoncernen vil indføre dobbelt så høj kontant bonus til direktionen som hos Mærsk og andre danske selskaber. Men de kontante bonusser kan tilskynde til kortsigtet adfærd, og det bekymrer Aktionærforeningen forud for dagens generalforsamling.

Pandoras topchef Allan Leighton Fold sammen
Læs mere
Foto: NIels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis Pandoras topchef Allan Leighton har et ekstra smil på læben onsdag morgen, kan det skyldes, at en ny bonuscheck på i nærheden af ti millioner kroner pludseligt er inden for rækkevidde.

Pandoras bestyrelse vil hæve loftet for kontante bonusudbetalinger fra 50 procent af direktionsmedlemmers grundløn til 100 procent. Pandora siger, at de nye lukrative bonusser indføres for at gøre virksomhedens bonusser konkurrencedygtige. Forslaget skal dog godkendes onsdag på selskabets generalforsamling, og der er skepsis blandt de mindre Pandora-aktionærer.

»Det lyder voldsomt med en kontant bonus på op til 100 procent af grundlønnen, når vi taler om kortsigtet incitamentsaflønning,« siger Jens Møller Nielsen, direktør i Aktionærforeningen.

»Vi kan meget bedre lide langsigtede ordninger, hvor aktier eller optioner er låst fast i en årrække. For så fjerner man incitamenterne for, at ledelsen fokuserer for kortsigtet,« siger Jens Møller Nielsen.Forslaget betyder konkret, at Pandoras øverste chef Allan Leighton, der i forvejen får i omegnen af ti millioner kroner i grundløn årligt, fremover vil kunne forhandle sig til en kontant bonus på ligeledes cirka ti millioner kroner årligt – foruden aktieordninger og andre særlige tiltrædelses-, fratrædelses- og fastholdelsesbonusser.

Bliver det nye bonusloft vedtaget, lægger Pandora afstand til andre danske selskaber, der holder igen med at udbetale kontante bonusser. Eksempelvis har Mærsk Group indført en bestemmelse om, at direktionen maksimalt kan opnå kontante bonusser svarende til 50 procent af deres grundløn, og 50 procent er ifølge fagfolk udbredt i Danmark.

Der er gode argumenter for tilbageholdenhed med kortsigtede variable lønninger, fortæller CBS-professor Ken L. Bechmann, der har forsket i ledelsesaflønning.»Det kan være vanskeligt at skrue en kontant bonusordning sammen, som ikke risikerer at tilskynde til kortsigtet adfærd. Eksempelvis kan mange topchefer jo få bundlinjen til at vokse, hvis de lader være med at investere i fremtiden. Det kan være godt for chefens variable løn på kort sigt, men skidt for selskabet på langt sigt,« siger Ken L. Bechmann og tilføjer: »Der er mange faldgruber af den slags, og det kræver et dygtigt forarbejde i bestyrelsen at undgå dem, hvis man alene tilbyder store kortsigtede kontante bonusser.«

Internationalt er kortsigtede store bonusser dog ikke unormalt, og i det lys kan Pandora-bestyrelsens forslag være et nødvendigt onde.

»Hvis Pandora hæver grænsen til 100 procent, nærmer selskabet sig internationale standarder, og det kan være klogt nok i en situation, hvor man konkurrerer internationalt om at få de bedste ledere,« siger Stephen Bruyant-Langer, seniorpartner i headhuntervirksomheden Korn/Ferry International.

Når danske virksomheder traditionelt er forsigtige med at give kortsigtede bonusser, kan det i nogle tilfælde have en moralsk forklaring.

»Vi lever i et moralsk årti, hvor nogle føler sig begrænset af, hvad offentligheden vil sige. Men Pandora har mere øje på, hvad niveauet er internationalt, og det lyder jo fornuftigt ud fra en rational forretningslogik,« siger Stephen Bruyant-Langer.

Ifølge bestyrelsens fremsendte forslag skal direktionsmedlemmer foruden adgang til en årlig kontant bonus have mulighed for at forhandle sig til en »fastholdelsesbonus, fratrædelsesgodtgørelse, tiltrædelsesbonus eller andre ordninger«.

Disse særlige bonusordninger må udgøre op til 200 procent af direktionsmedlemmets årlige grundløn.

Pandoras aflønning af direktionsmedlemmer har tidligere vakt opsigt i Danmark. Så sent som for en måned siden kom det frem, at tidligere direktionsmedlem Steen Daugaard fik i alt 28,7 millioner kroner for 18 måneders arbejde i smykkeselskabet.

I Pandora siger fungerende bestyrelsesformand Marcello Bottoli, at de nye bonusmuligheder kommer for at kunne tiltrække de rette direktører.»Bestyrelsen har lavet disse ændringer for, at selskabet kan være internationalt konkurrencedygtigt,« skriver Bottoli i en e-mail.

Pandoras egne beregninger viser ifølge Bottoli, at bonusserne i smykkeselskabet kun er en smule over gennemsnittet af C20-selskaberne – dog uden at Pandora regner de finansielle selskaber med.