Pandora vil aflevere op mod seks milliarder til aktionærerne trods vanskeligt år

Trods bølgegang hos smykkekoncernen Pandora sender selskabet op mod seks milliarder kroner tilbage til aktionærerne i 2018. Topchef Anders Colding Friis anerkender, at 2017 har været et udfordrende år.

Smykkekoncernen Pandora afleverede tirsdag sit årsregnskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Smykkekoncernen Pandora har i 2017 budt aktionærerne lidt af hvert, men med selskabets årsregnskab findes der et lille plaster på såret. Pandora vil nemlig i 2018 sende op mod seks milliarder kroner tilbage til aktionærerne i form af dels udbyttebetaling på to milliarder kroner og et aktietilbagekøbsprogram på op til fire milliarder kroner.

Pandora-topchef Anders Colding Friis erkender, at 2017 har været et vanskeligt år.

»2017 var et udfordrende og begivenhedsrigt år for Pandora. Vi øgede omsætningen med 15 pct. i lokal valuta drevet af en stærk performance i Pandora-ejede butikker og dobbeltcifret vækst i alle produktkategorier. Resultatet giver os mulighed for at returnere op til 6 mia. kroner til vores aktionærer i 2018,« siger Anders Colding Friis i en kommentar til regnskabet.

Pandora melder i regnskaber om fortsatte udfordringer på det amerikanske marked, hvor forbrugerne fortsat er tilbageholdne med at bruge penge.

»Detailmiljøet i USA var fortsat udfordrende, og de fysiske butikker (inklusive franchisebutikker) oplevede fortsat et negativt sammenligneligt salg,« skriver Pandora i regnskabet.

For 2018 melder smykkekoncernen om lavere vækst i årets første kvartal vil være under det forventede niveau for hele året, da selskabet er afhængig af at få fornyet produktporteføljen. Samtidig regner Pandora med at blive ramt af en valutamodvind på omkring fem procentpoint, som skyldes den lave amerikanske dollar.

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet mener, at Pandoras regnskab rammer skiven.

»Alt i alt er regnskabet godt og fornuftigt; forventningerne intakte og den øgede udlodning og det ændrede miks (mere aktietilbagekøb i takt med faldende aktiekurser) både positivt og fornuftigt. Aktien bør klare sig væsentlig bedre end markedet på en forventet rød dansk aktieåbning,« skriver Per Hansen i en kort kommentar til regnskabet.

Pandoras hovedtal var i forvejen kendte, da smykkeselskabet allerede i forbindelse med sin kapitalmarkedsdag i januar løftede en stor del af sløret for, hvordan 2017 var forløbet. Derfor var spændingen i forhold til selve tallene for 2017 til at overse.

I løbet af 2018 er Pandora-aktien indtil videre faldet med over 16 pct.