Pandora stormer frem: Er årets guldmager

Smykkefirmaet Pandora fortsætter med imponerende vækstrater. Selskabet er årets guldmager i Berlingske Business Magasins Guld1000-opgørelse.

Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pandoras omsætning er denne gang forøget med 40 procent til 16,7 milliarder kroner, ligesom driftsresultat og overskud efter skat lander i ny rekord.

Den enorme vækst afspejler sig også i antallet af ansatte, som nu har rundet de 10.000 og nærmer sig 14.000 ansatte, omregnet til fuldtidsansatte.

Pandoras vækst er fordelt ligeligt, både når det gælder geografi og produktområder, der alle har opnåede tocifrede vækstrater, ikke mindst som følge af 400 nye konceptbutikker på globalt plan.

Lidt længere nede på listen fortsætter DK Company med markante væksttal. Virksomhedens vækst sker gennem strategiske opkøb, men på trods af aggressive opkøb af tøjmærker i mellemklassemarkedet lykkedes det at holde fokus på indtjeningen.

DK Company kom op på 20 brands i 2015, fordelt på 40 lande. I 2016 har selskabet fortsat opkøbsstrategien. Ifølge koncernchef Jens Poulsen er der fortsat et uudnyttet potentiale i DK Company.

Til gengæld synes H&M at være gået i stå i Danmark, hvilket stemmer overens med den globale tendens for H&M.

Skattesag med smæk

Godaw, her styrer jeg. Det kunne Lars Larsen med rette sige. Han er den klart dominerende dansker inden for bolig, møbler, design og kunsthåndværk.

Ikke alene driver han den klart største virksomhed med Jysk og Jysk i Tyskland, som er organiseret i to selvstændige selskaber, men han kontrollerer også ID Design, der er den fjerdestørste i denne branche, og så har han i 2015 overtaget Actona Group – en dansk møbelproducent med priser i den overkommelige ende.

I forvejen sidder han tungt på det danske møbelmarked med sit ejerskab af Ilva og Idémøbler samt netbutikken Bolia.com. Samlet står Lars Larsen for over halvdelen af al omsætning i denne branche, der ellers også indeholder klenodier som Geor­g Jensen, Fritz Hansen og Louis Poulsen. Trods højprofilerede produkter er de i forhold til Lars Larsen miniputter på det danske marked.

Dan-Foam er et pænt stort selskab, der fremstiller Tempur-madrasser og skum, men ofte uden for offentlighedens søgelys. Til gengæld er selskabet i Skats søgelys.

I 2015 har Dan-Foam hensat over 813 millioner kroner til den verserende skattesag. Det udløser et underskud efter skat på 371 millioner kroner. Skattesagen vedrører royalty­betaling mellem det danske selskab og det amerikanske moderselskab. Skat mener, at Dan-Foam i perioden 2001-2008 har afregnet royalty til en for lav sats.

Skattesagen er endnu ikke afgjort.

Den glade leg

Det er muligt, at Lego efter første halvår 2016 fik hug for ikke at vokse så meget som i 2015. Men 2015 var også usædvanligt stærkt. Omsætningen steg 25 procent eller godt syv milliarder kroner mere end i 2014.

Kompan, der er specialiseret i legepladser og legeredskaber, har også taget et gevaldigt hop. Omsætningen er steget med en halv milliard. Det skyldes især, at forrige regnskab kun omfattede syv måneder.