Pandora-stifteren malker guldkalven - igen, igen

Han startede som enhver anden iværksætter med en lille biks, men millionerne ruller 30 år efter stadig ind på Pandora-stifters bankbog.

Foto: Jeppe Bøje Nielsen. Per Enevoldsen har tjent milliarder på Pandora.
Læs mere
Fold sammen
Per Enevoldsen tænkte højst sandsynligt ikke i milliarder, da han i 1982 købte en lille guldsmedebutik på Nørrebrogade i København, efter han var blevet færdig med sin uddannelse som guldsmed.

Men guldsmeden tænkte stort, da han i 2007 stod i et klassisk iværksætterdilemma. Hans virksomhed var blevet for stor til, at han selv kunne styre den, men vælger iværksætteren så at gå hele vejen, eller spiller han defensivt?Per Enevoldsen valgte den helt offensive tilgang til sin forretning. Han besluttede sig for at gøre Pandora til det bedst kendte smykkebrand i verden. Intet mindre kunne gøre det, og de store tanker har som bekendt lønnet sig for iværksætteren.

Ejerkredsen bestående af Enevoldsen og kapitalfonden Axcel har senest meddelt, at 20 millioner Pandora-aktier er sat til salg, og dermed kan Per Enevoldsen igen hive penge hjem på Pandora. De 20 millioner Pandora-aktier er solgt til en pris på 245 kroner stykket. Det bekræfter de tre banker Goldman Sachs, JP Morgan og Carnegie, som har stået for handlen.


Det betyder, at der bliver udbetalt 4,9 milliarder kroner til de to parter, hvilket er 1,6 milliarder kroner mere end først antaget, da de første meldinger lød på, at der kun kunne sælges 13 millioner aktier.

Millionerne begyndte for alvor at formere sig med Per Enevoldsens vision om at blive blandt verdens største. Pengemænd i form af kapitalfonden Axcel stod i 2008 klar til at investere i Pandora, og i 2010 blev smykkevirksomheden introduceret på børsen. Pengene rullede ind på Per Enevoldsens bankbog, og det bliver de altså indtil videre ved med. 

I første omgang gjorde salget af Pandora til kapitalfonden Axcel Per Enevoldsen og hans familie milliardær. Familien fik omkring to milliarder kroner ud af salget til Axcel i 2008.

Dagen efter børsnoteringen i oktober 2010 solgte Per Enevoldsen en del af sine aktier og fik et privat udbytte på knap nok endnu en milliard kroner. Tilsammen solgte Enevoldsen-familien og Axcel 40 procent af deres aktier.

Axcel og Familien Enevoldsen vil stadig eje knap 25 procent af Pandora efter at have solgt ud af beholdningen.