Pandora ser frem mod svagere vækstrater

Smykkefirmaet Pandora går ind i en fase med mere moderate vækstrater efter en periode med svage sammenligningstal på grund af blandt andet tilbagekøb af smykker.

Pandoras administrerende direktør Allan Leighton fremlagde i dag et tilfredsstillende kvartalsregnskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIels Ahlmann Olesen

Dagens kvartalregnskab fra Pandora viser ikke overraskende, at smykkeselskabet rammer på kornet i forhold til de fremlagte tal i forbindelse med opjusteringen for blot to uger siden.

Men smykkefirmaet kan se frem til mere moderate vækstrater. Sidste år var selskabet ude i et lagerbalancetiltag, som har påvirket omsætningen markant og derfor har resulteret i svage sammenligningstal.

I starten af 2012 lancerede Pandora et stort lagerudbytningsprogram for at få dårligt sælgende varer i butikkerne byttet ud med nye kollektioner. Selskabet var presset til manøvren, efter at en dårlig vinterkollektion til for høje priser gav flere kvartaler i træk med fald i salget.


Netop de svage sammenligningstal har været en medvirkende faktor til markante vækstrater over den seneste tid, og selvom topchef Allan Leighton er tilfreds med regnskabet, erkender han også, at han i fremtiden må præsentere mere moderate vækstrater.

»Vi er tilfredse med resultatet for 3. kvartal, hvilket understreger at forretningen har genetableret et grundlag, som vi kan bygge videre på. 3. kvartal var også det sidste kvartal med svage sammenligningstal foranlediget af sidste års lagerbalanceringstiltag. Dette betyder naturligvis, at vi nu går ind i en fase med mere moderate vækstrater, men stadig understøttet af en stærk udvikling i forretningen,« siger han.

Den 30. juli i år lagde Pandora 800 millioner kroner ekstra oveni årets forventede omsætning, og med en opjustering for et par uger siden lagde smykkefirmaet yderligere 600 millioner kroner oveni. Den ventede omsætning for 2013 lander altså på 8,6 milliarder kroner mod tidligere forventninger om 8 milliarder, mens forventningen til driftsmarginen (EBITDA) er steget fra 27 procent til 30 procent.

Med opjusteringen for to uger siden har Pandora altså allerede løftet sløret for en del af tallene for tredje kvartal, og der var heller ikke mange overraskelser i dagens kvartalsregnskab.

En af de eneste ukendte faktorer var Pandoras overskud, som faldt ud til den positive side af analytikernes forventninger. Pandora landede således et overskud på 612 millioner kroner efter skat i 3. kvartal - analytikerne ventede 567 millioner kroner i følge et estimat indsamlet af SME Direkt for Ritzau Finans.

Pandora-ledelsen oplyste i forbindelse med opjusteringen, at omsætningen i tredje kvartal 2013 endte på 2.255 millioner kroner, hvilket er en stigning på 25,7 procent i forhold til samme kvartal sidste år. EBITDA-marginen for 3. kvartal 2013 endte på 33,8 procent mod 28 procent i tredje kvartal sidste år.

Smykkekoncernen forventer at kunne accelerere sine åbninger af nye butikker i år. Tidligere ventede Pandora at åbne 175 konceptbutikker i 2013 - nu ventes det tal at ramme 195.