Pandora-rigmand kaster store summer i lidende amerikansk caféprojekt

Et nyt underskud præger regnskabet fra den amerikanske cafékæde Dr Smood, som den danske rigmand René Sindlev står bag. Han har igen været tvunget til at skyde kapital i den skrantende kæde.

René Sindlev er en af de to, som stod for Pandoras succesfulde amerikanske selskab. Han blev milliardær på Pandora. Fold sammen
Læs mere
Foto: Matteo Zini

Det har indtil videre været en usædvanlig dyr fornøjelse for rigmanden René Sindlev, at han i 2015 valgte at opbygge cafékonceptet Dr Smood i USA. Selskabet kom sidste år ud med endnu et stort underskud, men Sindlev håber, at forretningen fra 2019 ikke længere vil tabe penge.

René Sindlev blev oprindeligt milliardær på at opbygge smykkevirksomheden Pandoras amerikanske forretning. I slutningen af 2015 flyttede Sindlev til Miami og smed 170 mio. kr. i at opbygge sin egen kæde, Dr Smood, fra bunden.

Det var med store armbevægelser og en ambition om at rulle konceptet ud på hele det amerikanske marked og senere i en række andre lande i verden. Allerede året efter lod han forstå, at virksomheden kunne blive børsnoteret til mellem otte og ti mia. kr. Men det er ikke sket. I stedet er underskud fulgt efter underskud, og Sindlev har været tvunget til at skyde penge i virksomheden.

Det seneste regnskab viser et tab 25,8 mio. kr. efter et underskud året før på 33,1 mio. kr. Sindlev tilførte i 2017 godt 88 mio. kr. og har i seneste regnskabsperiode ført yderligere næsten 57 mio. kr. ind i cafékæden, viser årsregnskabet.

René Sindlev er ikke vendt tilbage på Berlingskes henvendelse, men han skriver i regnskabet, at Dr Smood forventer at nå break even i 2019. Samtidig har han langtfra givet op, og han lægger op til, at væksten skal forsætte.

»I 2019 forventer selskabets amerikanske datterselskab at åbne yderligere caféer i USA,« hedder det.

Dr Smood startede i Miami og er efterfølgende rullet ud i New York, men har haft svært ved at etablere sig blandt beboerne på Manhattan. I dag består kæden af 13 caféer – otte i New York og fem i Miami.

Han sagde sidste sommer til Børsen, at markedet i New York er verdens mest konkurrenceprægede restaurationsmarked, og at det havde været en udfordring for Dr Smood. Han tilføjede, at han mentalt var ude af selskabet og foretrak at »være kunde og ikke ejer«.

Sindlev blev rig, efter at han sammen med sin forretningspartner Michael Lund Petersen modtog omkring fem mia. kr., da Pandora i 2010 blev børsnoteret. De to har siden holdt langt lavere profil end f.eks. Jesper »Kasi« Nielsen, der stod bag Pandoras udvikling i Tyskland.

Sindlev forsøgte oprindeligt at skabe sit eget nye smykkebrand, men kastede sig siden over restaurationsbranchen, hvor hans idé var at lave en kæde af caféer med sund økologisk mad.

I første omgang skulle det være sket gennem Joe & The Juice-kæden, som han i 2013 forsøgte at købe. Han har tidligere fortalt, hvordan han i flere dage forhandlede med stifteren Kaspar Basse i sit sommerhus i Cannes. Men de planer blev ikke til noget, og i stedet stiftede han i 2014 Dr Smood, som åbnede i 2015.

Han er også kendt i den danske offentlighed for at ville skabe et indhegnet boligområde i Solrød, der ligger ca. 30 kilometer syd for København. Her skulle velhavende borgere kunne bo i sikkerhed – afskærmet mod verden udenfor. Rigmanden, der bor i et sådant område i USA, ville overføre konceptet til Danmark, men den idé viste sig siden ikke at være lovlig i Danmark, og tankerne blev opgivet.

I 2017 overtog han kontrollen med det danske biotekselskab DanDrit, der siden skiftede navn til Enochian. Her var forretningsideen at udvikle en kur mod hiv og aids. Anerkendte hiv-læger har dog tidligere sået tvivl om de tanker over for Børsen.

Sidste år solgte han pludselig alle sine aktier i selskabet.