Pandora har mistet sin glans: Halter efter på salg og indtjening

Foreløbige regnskabstal viser, at Pandora halter efter sine økonomiske prognoser efter vanskeligt år, og udskifter finansdirektøren.

Foto: Rachel Murray

Pandora har netop offentliggjort foreløbige regnskabstal inden selskabets kapitalmarkedsdag i næste uge.

Baseret på ikke-revideret finansielle resultater forventer Pandora nu, at omsætning for 2017 stiger 12 pct. til 22,8 mia. Omsætningen var
betydeligt påvirket af en ugunstig valutakursudvikling, og lå dermed marginalt under forventningerne for 2017 på 23-24 mia.

»2017 har været et udfordrende år for Pandora. Resultaterne for 2017 er tæt på de mål vi satte i begyndelsen af året, men vi er selvfølgelig skuffet over, at vi ikke til fulde har opnået målsætningerne. Når det er sagt, så er der flere eksterne faktorer, som har modarbejdet os i 2017 herunder et udfordret detailmiljø i USA samt ugunstige valutakurser. Vi ser nu frem mod at præsentere vores planer for fremtiden på vores kapitalmarkedsdag den 16. januar,« fortæller topchef Anders Colding Friis.

Smykkeselskabet opgør endvidere driftsmarginen, EBITDA, til 37,3 pct. for 2017. Her var november-meldingen fra Pandora en forventning om en margin på omkring 38 pct.

Analytikerne ventede før handelsopdateringen, at driftsmarginen for hele året ville være faldet til 37,7 pct. fra 39,1 pct.

»Pandora kommer ud af fjerde kvartal svagere end vi havde forventet,« siger Søren Løntoft Hansen, analytiker i Sydbank.

Ny kassemester

Samtidig med de nye tal offentliggør selskabet også en udskiftning i toppen.

Smykkevirksomhedens finansdirektør og medlem af direktionen Peter Vekslund har besluttet atopsige sin stilling og forlader selskabet efter næsten fire års ansættelse.

Anders Boyer (47) tiltræder som ny CFO og medlem af direktionen i Pandora, hvor han siden 2012 har været bestyrelsesmedlem. Anders Boyer træder ud af bestyrelsen i forbindelse med generalforsamlingen 14. marts 2018.

Peter Vekslund vil forsætte sit arbejde som hidtil for selskabet, indtil Anders Boyer kan tiltræde, hvilket forventes at ske senest 1. august 2018. Boyer har tidligere været finansdirektør i skibsmalingskoncernen Hempel og i GN Store Nord.

»Mit indtryk af Anders Boyer fra GN er, at han er rigtig god til at kommunikere. Han er ikke en typisk talmand, men jeg synes det er meget positivt for Pandora,« siger Søren Løntoft Hansen.

Mens Pandora har fundet afløser til rollen som kassemester, skal det danske selskab på ansøgerjagt i USA. Manden i spidsen for Pandora i Amerika, Scott Burgers, har efter 10 års ansættelse besluttet sig for at fratræde sin stilling i løbet af februar 2018 for at for at fokusere på nye udfordringer.

Søgningen efter Scott Burgers efterfølger er i gang og forventes tilendebragt i løbet af Q2 2018. I mellemtiden fungerer topchef Anders Colding Friis, som President for PANDORA Americas.