Pandora forstyrrer cigarkæmpes børsplaner

Anders Colding Friis' skifte fra Scandinavian Tobacco Group til kommende topchef i Pandora forstyrrer cigarkæmpens planer om en børsnotering i 2015, erkender tobaksformand Jørgen Tandrup.

Anders Colding Friis, ny direktør i Pandora Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Timingen kunne ikke være dårligere for Scandinavian Tobacco Group (STG). Tobakselskabet og dets ejere står midt i vigtige overvejelser om fremtiden. Og midt i det hele siger den erfarne og respekterede topchef Anders Colding Friis op for at skifte til Pandora.

Jørgen Tandrup, der er bestyrelsesformand i STG, er ærgerlig. Men går straks på jagt efter en topchef, der kan hjælpe med at sende tobaksselskabet på børsen.

Ifølge Berlingskes oplysninger var planen at gå efter en børsnotering af STG i foråret 2015. Men den køreplan skal nu genovervejes.

»Jeg må blankt erkende, at det er svært at se, at man børsnoterer på et tidspunkt, hvor man ikke har fået ansat en ny koncernchef,« siger Jørgen Tandrup og fortsætter:

»Sagen er den, at børsplanerne er de samme, som de har været hidtil, men om timingen også er det, det skal jeg nu diskutere med de eksterne rådgivere. Det er der ikke taget stilling endnu,« siger Tandrup.

Men en ny direktør, der kommer ind, skal jo lige nå at lære butikken at kende, før han kan tage på roadshow og sælge virksomheden til mulige investorer?

»Det er jeg enig i, og det kommer derfor meget an på, hvem det skal være. Derfor må vi se på timingen i en børsintroduktion, og om der skal pilles ved den,« siger Jørgen Tandrup.

Formanden skal nu tale med storbanken J.P. Morgan, som rådgiver STG om overvejelserne om at børsnotere virksomheden.

Med skiftet til Pandora til foråret næste år siger Anders Colding Friis også farvel til en mulig millionbonus.

»Der var tilrettelagt en bonus for Anders, hvis vi gik på børsen med STG. Men jeg kan sige, at han har fået et overordentligt favorabelt tilbud fra Pandora. Anders havde gerne børsført det og han er - som jeg forstår det - også lidt ked af at forlade os. Men når man får sådan et tilbud, så må man tage stilling til det, og der er det bare ærgerligt at i forhold til vores børsplaner, så er timingen ikke smart,« siger Tandrup.Siden de to gamle tobaksfonde Augustinus og C.W. Obel fusionerede cigar- og pibeforretningen STG med svenske Swedish Matchs cigarforretning i 2010, har det været planen, at den dag dette joint venture skulle termineres, så skulle det ske via en børsintroduktion.

I oktober i år udløber aktionæroverenskomstern mellem parterne, og derfor er børsintroduktionen rykket tættere på.

»En børsnotering er en mulighed, når nu vores stand still-aftale udløber, som den gør her 1. oktober. Derfor er timingen i Anders' opsigelse bestemt ikke fantastisk,« siger Tandrup.

Tobaksformanden har allerede hyret en headhunter til at finde en afløser, og beskeden er klar. Det skal gå stærkt.

»Jeg har allerede talt med den search-konsulent, der skal lave arbejdet for mig, og med bred pensel fortalt hvad vi går efter. Det kan blive en intern. Men jeg vil også gerne se, hvad der er af eksterne kandidater for, når man overvejer ejersituationen, så kan det være en fordel at finde én, der har prøvet at børsnotere før eller er kendt af investorer i aktiemarkedet,« siger Tandrup og peger på, at den kommende direktør skal være en der har erfaring med hurtigt omsættelige forbrugsvarer, som cigarer og pibetobak hører under.

Tandrup sætter en tyk streg under, at det er Anders Colding Friis' valg at stoppe. Han er ikke blevet bedt om at finde et nyt job.

»Det kan jeg helt stensikkert sige, at vi ikke har bedt ham om. Jeg har selv ansat Anders for 15 år siden og havde ikke gjort ham til min efterfølger, hvis der var nogen som helst tvivl om hans evner. Anders er en superfyr. Der er kun at ønske Pandora tillykke, og der er no bad feelings fra min side. Jeg kan godt se, at det er en spændende udfordring, og jeg kan sagtens forstå på det sted, han er i sin karriere, at det er en opgave og en virksomhed, det er svær at sige nej til,« siger Tandrup.