Pandora: Fagforeninger er skidt for samarbejdet

Pandoras fabrik i Thailand er fri for fag-foreninger, og det glæder Pandora-boss.

Tusindvis af unge har forladt deres familier i fattige provinser for at få job på Pandoras smykkefabrik. Foruden hårdt arbejde tilbyder Pandora gratis mad, bustransport, uniformer, firmafodbold og andre sociale aktiviteter. Foto: Pandora Fold sammen
Læs mere

Ved at lægge sin produktion i Thailand er Pandora sluppet for at skulle bruge tid på en stærk fagforening.

De snart 5.000 ansatte på Pandoras fabrik har intet medlemskab i en fagforening. Dermed har de heller ingen tillidsrepræsentant eller forbundssekretær at gå til, hvis de oplever urimelig behandling eller forringede vilkår. Den situation er Pandora glad for. For fagforeningerne i Thailand er vanskelige at samarbejde med, lyder det fra Pandora.

»Min personlige holdning er, at det vil skabe mere uro end godt er, hvis der kommer en fagforening ind,« siger Thomas Nyborg, topchef for Pandora Productions i Thailand.

Fagforeningerne er for politiske

»Du har ret i, at det er afgørende, at der er medindflydelse for medarbejderne. Men kommer der en fagforening ind, skal den også tage sig af de interesser, som medarbejderne har hos Honda eller Kawasaki eller et tredje sted. Det skaber kompleksitet og vil ikke forbedre samarbejdet her på fabrikken,« siger Thomas Nyborg, der mener, at fagforeningerne i Thailand optræder for politisk.

»Fagforeninger her svarer til, hvad man oplevede i Danmark i 50erne og 70erne. Der er en politisk agenda bag, hvad de gør,« siger han, der dog er på det rene med, at han ikke kan sætte sig imod, hvis medarbejderne en dag vil organisere sig, da det er en forfatningssikret ret i Thailand.

Behov for en fagforening

På Pandoras fabrik er der stiftet et – lovpligtigt – samarbejdsudvalg, som Berlingske Business får lov at møde. Det viser sig dog, at det er langt mindre kontroversielle emner end løn og arbejdsforhold, som bliver diskuteret der. Adspurgt om, hvad der har ført til de væsentligste diskussioner i 2012 og 2013, svarer medlemmerne organiseringen af bustransport og firmasportsaktiviteter. Medlemmerne fortæller også, at de ingen konflikter har med Pandoras ledere.

Hos den danske fagforening 3F er international rådgiver Jesper Nielsen uenig i, at fagforeninger er en dårlig idé i et land som Thailand.

»Det er helt afgørende, at medarbejderne kan gå til andre end ledelsen, når der opstår vanskelige situationer. Ellers får man en situation, hvor de ansatte af frygt for at blive fyret ikke tør sige fra eller sige deres mening,« siger den danske fagforeningsrepræsentant.

Fagforeninger har tidligere forsøgt at opnå afgørende indflydelse i den thailandske smykkeindustri, men hos den største i smykkeindustrien, danske Pandora, har fagforeningen endnu ikke haft held med at organisere medarbejderne.