Pandora: Fabrik skal stå for 25-30 pct. af produktionen

En ny fabrik i Thailand skal først og fremmest skrue op for antallet af smykkeæsker fra Pandora, men det er også en måde at sprede risiko på.

Foto: Morten Germund

Lars Nielsen, der har stået for Pandoras nye fabrik i Chaing Mai i det nordlige Thailand fortæller, at eksempelvis risikoen for oversvømmelse har været der ved Pandoras hidtidige produktionssted ved Bangkok.

- Det har været tæt på. Med den nye fabrik, kan vi altid producere et af stederne, siger fabriksdirektøren.

Det største marked for Pandoras salg er USA. Mulighederne for en fabrik tættere på det marked blev undersøgt, inden man for 18 måneder siden stak spaden i grunden i Nordthailand til den 5000 kvadratmeter store fabrik.

MEXICO BLEV OVERVEJET

- Vi kiggede også udenfor Thailand. 40-50 pct. at vores varer sælges til det amerikanske marked, så både Sydamerika og Mexico var steder, vi også undersøgte. Samtidig så vi også på Østeuropa, siger han til Ritzau Finans i forbindelse med, at den nye fabrik blev officielt indviet onsdag.

Men det hele faldt med, at Pandora fik 1500 ansatte fra fabrikken i Bangkok til at flytte job, så produktionen kunne gå i gang med det samme, når fabrikken stod færdig. Derudover skal de gamle ansatte lære nyansatte op til forskellige job, der er ved produktionslinjen af smykker.

- At valget endte på Thailands næststørste by, Chaing Mai, skydes blandt andet også, at der er tradition for håndværk som keramik og træskæreri i området, så det er forholdsvis nemt at få dygtige ansatte på fabrikken, siger Lars Nielsen.

- Vi har hverken et problem med at tiltrække eller fastholde medarbejdere. Vores omsætning på medarbejdere ligger på under 4 pct. om året, så der er ikke stor udskiftning, når folk først er kommet til Pandora, siger direktøren.

5000 NYE JOB

I dag er der 1700 ansatte ved produktionen på den nye fabrik. I fjerde kvartal 2017 er planen, at omkring 3300 er ansat og ved fuld kapacitetsudnyttelse vil der være 5000 ansatte i Chaing Mai. I dag er omkring 12.500 af Pandoras medarbejdere ansat i Thailand.

- Vi kommer til at stå for omkring 25-30 pct. af Pandoras produktion af smykker. Alle guldsmykker vil blive fremstillet her, og derudover er det især ringe og øreringe, vi skal producere, siger Lars Nielsen.

I 2016 røg der 122 mio. smykker ud fra Pandoras produktionsfaciliteter ved Bangkok. Her er man sideløbende med nybyggeriet i Nordthailand ved at bygge en tilsvarende ny fabrik, mens man også er ved at renovere noget af den gamle produktion. Målet er 200 mio. smykker ved udgangen af 2019.

Investeringerne er beregnet til at løbe op i 18 mia. kr.