Pandora-chefen skyder tilbage: Analytikerne løber for stærkt

Pandoras topchef er glad for dagens halvårsregnskab og siger, at markedet havde fået skruet forventningerne for højt op.

Administrerende direktør for Pandora, Anders Colding Friis Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forventningerne var kommet alt for højt op forud for halvårsregnskabet fra Pandora, og derfor falder aktien.

Det siger topchef Anders Colding, der er fuldt ud tilfreds med tallene for årets første seks måneder.

Smykkeselskabet kunne tirsdag morgen fremvise et regnskab, som viste en omsætning, der steg med 20 pct. Men investorerne var langt fra begejstret for analytikerne havde i snit ventet 24 pct. Derfor begyndte aktien med fald på op mod 6 pct., men har ud på tirsdag eftermiddag begrænset faldet til 1,3 pct.

»Vi kan se, at der er nogle forventninger til fremtiden, hvor analytikerne måske var kommet lidt foran os. Men vi er selv godt tilfredse med den udvikling, som vi har set i kvartalet,« siger Anders Colding.

For et år siden viste halvårsregnskabet en vækst på mere end 40 pct. Årsagen er, at den amerikanske region vokser mindre hurtigt, og smykkekoncernen forklarer selv den udvikling med en generel afmatning i Brasilien, Canada og de caribiske øer.

Samlet voksede Nord- og Sydamerika i andet kvartal med 5 pct., området med Europa, Mellemøsten og Afrika med 28 pct., mens Asien og Stillehavsområdet kunne præstere 43 pct. Målt i lokale valuta kravler også det amerikanske område over en vækst på 10 pct.

»Der er tocifrede vækstrater i de tre store regioner, og vi har fortsat vores rejse med et blive et fuldt smykkebrand, og har set en vækst på godt 40 pct. på vores ringe. Alt i alt synes jeg, at der er god grund til at være tilfredse med resultatet,« siger Anders Colding.

Han og Pandora skruede en anelse op for, hvor mange nye butikker, der skal åbnes i 2016. Nu er planen, at verden vil opleve 300 nye Pandora-butikker i år.

»Vi regner med at åbne lidt flere butikker i The America og lidt flere i Asien og ikke mindst i Kina. Vi regner med at åbne 40 butikker i Kina mod 30 før, og det forventer vi også i 2017 og 2018,« siger Anders Colding, der forventer, at der i 2017 og 2018 vil komme mellem 250 og 300 nye butikker hvert år.

Efter første halvår har Pandora nu flere end 2700 butikker over hele verden. De var med til at skabe en omsætning i årets første seks måneder på over ni mia. kr. og forventningerne er, at salget for hele 2016 vil nå 20 mia. kr.

Et af temaerne før regnskabet - det britiske farvel til EU - viste sig indtil videre ikke af have påvirket den danske smykkekoncernen.

»Vi forventer ikke at se nogen væsentlig reaktion på Brexit nu udover, at vi kan se, at det britiske pund er påvirket,« siger Anders Colding.

Det britiske marked er et af Pandoras vigtigste markeder og udgør 25 pct. af salget i Europa.

»Når vi driver det britiske marked, kan vi ikke se et scenarie, som betyder, at vi skal gøre det på en anden måde. Derfor vil vi fortsætte med at udvikle vores forretning, som vi gør nu, men falder forbrugernes forventning kan det påvirke vores forretning, men grundlæggende har vi en meget solid forretning på det britiske marked,« siger Anders Colding.

Pandora er en af Danmarks største erhvervssucceser i det seneste årti. Virksomheden blev stiftet i 1982, men begyndte først for alvor at vokse, da stifter Per Enevoldsen rykkede produktionen til Thailand. Men det var særligt da kapitalfonden Axcel i 2008 overtog selskabet og børsnoterede det to år efter, at Pandora vor alvor begyndte at vokse. I dag er virksomheden en af Danmarks mest værdifulde med en markedsværdi på knap 100 mia. kr.