Pandora-aktien presses af stigende sølvpriser

Sølvprisen er på det højeste niveau i omkring to år, og det kan ramme indtjeningen hos den danske smykkeproducent Pandora, der er storforbruger af det ædle metal.

Sølvprisen er på det højeste niveau i omkring to år, og det kan ramme indtjeningen hos den danske smykkeproducent Pandora, der er storforbruger af det ædle metal. (Foto: Morten Germund) Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Germund

Pandora-aktien er under pres på aktiemarkedet mandag, hvor den falder 3,7 pct. til 870,50 kr. i lyset af en stigende sølvpris, som er steget omkring 50 pct. i år.

»Pandora afdækker sit forbrug fire kvartaler ud i fremtiden, så på den måde er selskabet på den korte bane ikke påvirket af stigende priser. Men det er klart, at højere sølvpriser alt andet lige vil øge produktionsomkostningerne,« siger aktieanalytiker Søren Løntoft Hansen fra Sydbank.

Den danske smykkeproducent oplyser, at det afdækker sit sølvforbrug i de fire næste kvartaler med henholdsvis 100 pct., 80 pct., 60 pct. og 40 pct.Også hos Nordea vurderer man, at de stigende sølvpriser i øjeblikket sætter sit præg på den danske smykkeproducent og aktiens kurs.

»Det er et tema, der kører i øjeblikket på aktiemarkedet og har gjort det den seneste måned, så det er formentlig derfor, vi ser aktien sætte sig,« siger aktierådgiver Jesper Bamberger.

Søren Løntoft Hansen fra Sydbank påpeger dog, at man ikke nødvendigvis kan trække en direkte parallel mellem sølvprisen og selskabets indtjening, da Pandora kan vælge at ændre i for eksempel designet af smykker.

»Man kan forestille sig, at man kan designe sig en anelse ud af kniben med stigende sølvpriser. I perioder kan man have et design, hvor omkostningerne til sølv ikke er så høje, fordi forbrugerne efterspørger et andet type design,« siger Søren Løntoft Hansen.

 

USIKKERHED GIVER ÆDELMETALLER MEDVIND

Hos Saxo Bank fortæller råvarestrateg Ole Sloth Hansen, at sølv har været meget efterspurgt i 2016, fordi der har været usikkerhed omkring væksten i verdensøkonomien.

Investorerne har derfor søgt alternativer til aktier, og da renterne i øjeblikket er meget lave, har mange kigget på guld og sølv.

»Der har været en stærkt stigende efterspørgsel på ædelmetaller i år på grund af den makroøkonomiske udvikling. Derudover har vi yderligere nervøsitet i markedet efter brexit,« siger Ole Sloth Hansen.

»Vi har desuden i øjeblikket en situation med renterne i nul, og det gør, at en investor - som for eksempel en stor pensionsfond - har en udfordring, og derfor er lysten til alternativer stigende.«

»Guld har i første omgang tiltrukket sig opmærksomhed, og det er senere sket for sølv, der også får opmærksomhed,« siger han.

Ser man lidt længere frem, vurderer Ole Sloth Hansen, at sølvprisen godt kan stige. I øjeblikket skal man betale omkring 20 dollar for en ounce - 28,35 gram - sølv.

»Sølv er efterspurgt i industrien, smykkebranchen og til investering, og der ser vi en stærk efterspørgsel i øjeblikket. Hvis vi ser den tendens fortsætte, så kan vi godt se sølv stige op mod 22 dollar per ounce, men det kræver, at guldprisen også stiger mere,« siger Ole Sloth Hansen.