Panama sætter kommission til at evaluere økonomisk praksis

Landet er kommet på alles læber efter læk fra advokatfirma. Nu skal kommission kaste lys over sagen.

Landet er kommet på alles læber efter læk fra advokatfirma. Nu skal kommission kaste lys over sagen. REUTERS/Carlos Jasso Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLOS JASSO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Panamas regering har onsdag besluttet at nedsætte en kommission, der skal granske landets økonomiske praksis i kølvandet på lækagen af dokumenter, der har bragt adskillige politikere, erhvervsfolk og rigmænd i fedtefadet de seneste dage.

Det oplyser det mellemamerikanske lands præsident ifølge Reuters.

»Panamas regering vil via vores udenrigsministerium nedsætte en uafhængig kommission med nationale og internationale eksperter, der skal evaluere vores nuværende praksis og komme med forslag til nye tiltag, som vi vil dele med andre lande i verden for at øge vores gennemsigtighed i det økonomiske og juridiske system,« siger præsident Juan Carlos Varela.

Panama er hjemland for advokatfirmaet Mossack Fonseca, der i årevis har hjulpet sine klienter med at oprette såkaldte offshoreselskaber. Selskaber, som angiveligt er blevet brugt som skattely i flere tilfælde.

Kritikere mener, at Panama har, om ikke hjulpet udlændinge med at skjule formuer, så i hvert fald ikke gjort meget for at komme landets omdømme som skattely til livs.

Med kommissionen håber præsidenten at lukke munden på nogle at landets kritikere, heriblandt OECD's generalsekretær, Angel Gurria.

»Panama er det sidste gemmested, som fortsætter med at tillade midler at blive gemt fra skatte- og politimyndigheder.«

»Afsløringerne i Panama-papirerne har kastet lys over Panamas kultur og hemmelighedspraksis,« sagde Gurria forleden.