Pæn købsinteresse for Spies – men rejseklenodiet kæmper mod uret

Stort overskud og en solid forretning er en del af forklaringen på, at der nu er flere interesserede købere til rejseselskabet Spies. Men der skal arbejdes hurtigt på en løsning, lyder det fra ekspert. Selskabets direktør er enig.

Spies har i omkring 60 år været et af danskernes foretrukne rejsebureauer. Den nuværende ejer, Thomas Cook, er gået konkurs, men der er gode chancer for, at Spies overlever med nye ejere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix/Arkiv

Det er over 60 år siden, at ét af dansk erhvervsliv mest farverige indslag, Simon Spies, stiftede rejseselskabet Spies. Gennem årene har den kendte rejsekoncern levet en mildest talt omskiftelig tilværelse.

De seneste uger er ingen undtagelse.

For knap en måned siden – 23. september – kollapsede verdens ældste rejseselskab, britiske Thomas Cook, som blandt andet ejer Spies.

Konsekvensen var, at Spies' ejer blev kastet ud i den største civile evakuering af gæster siden Anden Verdenskrig, og tusindvis af ferierejsende anede hverken ud eller ind. Samtidig blev danske Spies kastet ud i et veritabel stormvejr.

Kort forinden så det ellers ud til, at der kunne landes en aftale mellem rejseselskabets banker og en kinesisk storinvestor, og at man dermed kunne redde den hæderkronede virksomhed. Men da Royal Bank of Scotland meldte ud, at der manglede 200 millioner pund, var kollapset en realitet.

Simon Spies foran et af sine Conair-fly i maj 1983. Den 11. november 1956 indrykkede Simon Spies sin første annonce i Berlingske Tidende og Politiken. Denne dato regnes for Spies Rejsers fødselsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Aage Sørensen/Ritzau Scanpix/Arkiv.

I timerne omkring konkursen var det stadig et ubesvaret spørgsmål, om det danske selskab ville klare sig. Men et hurtigt indgreb holdt selskabet flyvende, og nu er det så på vej til at blive solgt.

Således var der tirsdag og onsdag vedholdende meldinger om, at der skulle være flere interesserede købere, der vil gafle den nordiske del af Thomas Cook – og dermed også Spies. Blandt de mulige købere er kapitalfonden Triton, ifølge britiske Sky. Finansavisen i Norge har også kunnet præsentere kinesiske Fosun, som en mulig køber.

Ifølge Berlingskes oplysninger er det hele den nordiske del, der skulle være interesse for at købe.

Interessen for selskabet skal findes i, at den nordiske del af Thomas Cook er veldrevet og kan fremvise pæne overskud. Men selv om det tegner godt, begynder det samtidig også at spidse til for Spies, vurderer Jacob Pedersen, analytiker i Sydbank, hvor han følger luftfartsbranchen tæt. Ifølge ham er Spies som selskab stadig attraktivt. Det betyder dog ikke, at der er uanet med tid til at lande en løsning.

»Der er ingen tvivl om, at uret tikker. Der er intet, der er tilbage ved det normale, før der er fundet en ny ejer af Spies. På den ene eller anden måde vil selskabet mærke usikkerheden, og det vil påvirke Spies,« siger han.

Jacob Pedersen vurderer, at det højst sandsynligt vil være muligt at sælge Spies. Ifølge ham fortæller interessen for Spies-historien, at der er tale om »et meget stærkt setup«, som »mange« kan være interesserede i at købe, uagtet at der har været en ejer, der »ikke har haft godt nok styr på tingene«.

»Det er netop derfor, de (Spies, red.) er blevet holdt i live efter kollapset. Man har holdt dem i live, fordi man gerne vil have noget ud af forretningen,« siger analytikeren.

Et fly fra Spies' nuværende ejer, Thomas Cook, i lufthavnen i Frankfurt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Oeser/AFP/Ritzau Scanpix/Arkiv.

Det er dog ikke kun Spies, der har travlt med at få solgt. Også mulige købere skal tage sig i agt for, at en for lang salgsproces kan give problemer, vurderer Jacob Pedersen.

»Køberen har en interesse i en lav pris, men de har ingen interesse i, at kunderne har glemt de her selskaber. Derfor må det ikke trække for langt ud, fordi de så vil overtage en for dårlig forretning, hvor brandet skal genoprettes,« siger han.

I rejsekoncernen Spies er adm. direktør Jan Vendelbo udmærket klar over, at en salgsproces relativt hurtigt skal overståes. Det slog han allerede fast i et interview med Berlingske tirsdag.

Jan Vendelbo, adm. direktør i Spies

»Der er gang i forhandlingerne, og der er en god interesse for at købe forretningen, men der er ikke noget endeligt endnu.«


Da konkursen indtraf, frygtede flere ferieglade danskere, at deres rejser hos Spies kunne gå tabt, og det fik også salget til at dykke med 30 procent de første par dage efter konkursen, fortæller Jan Vendelbo.

Topchef i Spies Jan Vendelbo er fortrøstningsfuld, når det gælder selskabets fremtid. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Det tal har nu rettet sig op igen. Alligevel er det vigtigt for Spies at få landet en aftale om en ny ejer, slår direktøren fast.

»For os er det meget vigtigt hurtigt at få en ny ejer. Lige nu opererer vi som et selvstændigt selskab, og det går godt, men det er ingen langtidsholdbar løsning,« siger han.

I forhold til bestræbelserne på at få en ny ejer, påpeger Jan Vendelbo, at der er en god interesse for selskabet. Onsdag kom der et ikkebindende tilbud, men der er ingen konkret aftale på bordet endnu.

»Der er gang i forhandlingerne, og der er en god interesse for at købe forretningen, men der er ikke noget endeligt endnu,« siger Jan Vendelbo.

Se Spies' historie i billeder her.