På vej mod store skifte-dag

En stribe banker og sparekasser har direktører, der nærmer sig pensionsalderen. Professor fra Handelshøjskolen forventer, at finansektoren først og fremmest vil hente nye direktører internt.

Masser af banker skal have ny direktør i den nærmeste fremtid. En gennemgang af de nuværende direktørers alder afslører nemlig, at mange enten er på vej til eller snart vil forlade jobbet for at gå på pension.

Roskilde Bank, hvor Niels Valentin Hansen stiger ned fra tronen som topchef senere i år, har netop løst deres problem, ved at hente BG Banks direktør. Danske Bank skal derfor i gang med at finde en afløser for Søren Kaare-Andersen, der har styret BG Bank med sikker hånd.

I Danske Bank koncernen, der også omfatter BG Bank, er der tradition for at finde nye ledere i egne rækker, og stemmer meget godt overens med de resultater, som en større undersøgelse er kommet frem til.

»Undersøgelser viser, at der er en pæn mobilitet i den finansielle sektor, men mobiliteten er inden for sektoren, og branchen er derfor som en stor osteklokke, der lukker sig om sig selv,« siger professor Henrik Holt Larsen fra Handelshøjskolen i København, der har været med til at lave undersøgelsen.

Forskellig pensionsalder

Over 15 bank- og sparekassedirektører fylder 60 år eller mere i år. Der er ingen officiel pensionsalder for bankdirektører. Direktøren i Roskilde fylder 65 år senere i år, og i den forbindelse har han valgt at træde tilbage. Jakob Brogaard i Danske Bank fylder 60 år til sommer, og han har allerede bebudet sin afgang, ligesom Peter Schou fra Lån & Spar Bank der smider tøjlerne i næste måned i en alder af blot 57 år.

Der findes ingen skoler, der uddanner bankdirektører. Finanssektorens Uddannelsescenter i Skanderborg har masser af lederkurser, men egentlige kurser i for de ambitiøse med en lille bankdirektør i maven er der ikke noget på programmet for. Der er i højere grad tale om individuel træning og coaching, oplyser chefkonsulent Jane Kaas fra uddannelsesinstitutionen.

Det er en branche, der har årelang tradition med personalepleje - herunder også medarbejder og ledelsesudvikling,« siger Henrik Holt Larsen, der derfor ikke mener, at sektoren står uforberedt over for den udfordring, der venter forude.

Uden for den finansielle sektor, er det ikke usædvanligt, at en global rengøringsvirksomhed som ISS henter en ny topchef hos et flyselskab. Lederegenskaberne anses for vigtigere end kendskab til detaljerne i en given branche. Sådan er det ikke i bankverdenen, hvor direktøren nikker ja eller nej til de store kreditter og dermed er tvunget til at kende metieren til bunds.

Når det drejer sig om rekruttering af ledere står den finansielle sektor midt i mellem den måde, det foregår på i det offentlige og i almindelige virksomheder. I det offentlige er det stort set utænkeligt at hente en ny skoleinspektør fra en produktionsvirksomhed, mens det i produktionsvirksomheder altså ikke er et særsyn at hente en ny leder i helt anden branche. Finanssektoren henter nye ledere hos hinanden.

70 år som grænse

»Det er måske ikke kun positivt, at man har den her særlige evne til at sortere dem med en anderledes baggrund fra,« siger Henrik Holt Larsen.

Efter Niels Valentin Hansen i Roskilde Bank er Nils Bernstein i Nationalbanken den ældste bankdirektør. Han fyldte 64 år forleden, men intet tyder på, at han er på vej til at træde tilbage. Ifølge loven kan han da også blive på posten, til han fylder 70 år. Det er ikke muligt i store kommercielle banker. I Danske Bank kan topcheferne i direktionen gå på pension, når han fylder 60 år. De skal senest gå på pension i det år, hvor de fylder 65 år.

Håbefulde bankfolk, der ønsker at komme helt til tops, som det senest er lykkes for Søren Kaare-Andersen, skal holde øje med nyhedsbulletiner fra Nordjyske Bank, Sparekassen Faaborg, DiBa Bank og Sparekassen Sjælland, hvor direktøren for længst har passeret de 60 år.