På trods af frygt for spionage: Disse centrale danske myndigheder bruger Huawei

Flere centrale myndigheder i Danmark bruger Huawei-udstyr til daglig på trods af frygt for spionage, viser en opgørelse.

Selv om forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) tidligere har udtrykt sin bekymring over for telegiganten Huawei, bruger Forsvarsministeriet alligevel Huawei-udstyr til kommunikation. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Ni centrale myndigheder i Danmark bruger udstyr fra spionagemistænkte Huwaei til kommunikation.

Huawei har længe drevet TDCs netværk i Danmark, og forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) har udtrykt sin bekymring for kinesisk aflytning gennem telegiganten. Men alligevel bruger Forsvarsministeriet og Statsministeriet den kinesiske telegigant til kommunikation.

Det viser en opgørelse, som Politiken har lavet.

Ifølge Politiken selv er opgørelsen ikke udtømmende, men viser alligevel, at ni centrale myndigheder - blandt andre Statsministeriet, Skatteministeriet og Rigspolitiet - benytter sig af Huawei-udstyr.

Flere af myndighederne beskriver, at deres brug af Huawei-udstyr er begrænset, men brugen skal ses i lyset af de spionageanklager, som USA og flere af Danmarks nærmeste forsvarsallierede har rettet mod Huawei. Claus Hjort Frederiksen udtalte selv under et samråd om Huawei i januar, at regeringen er bekymret over Huaweis forbindelser til den kinesiske stat og tager sagen meget alvorligt.

Huawei bruges kun på bestemte områder

Trods bekymringerne bekræfter Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) i en mail til Politiken, at ministeriet benytter Huawei-udstyr. Det sker dog kun i netværk, hvor de ansatte kun må behandle oplysninger, som ikke er fortrolige. Det kaldes ikkeklassificerede netværk.

It-sikkerhedsekspert Peter Kruse undrer sig over, at Forsvarsministeriet forsvarer at bruge Huawei ved at sige, at det kun bruges på denne type netværk.

»Der kommer masser af trafik igennem det ikkeklassificerede netværk, som kan være værdifuld for en fjendtlig aktør. Desuden ser vi indimellem, at fortrolige oplysninger lækkes via de ikkeklassificerede netværk, enten fordi medarbejdere begår fejl, eller fordi de er magelige. Det kan være nemmere lige at sende noget over det åbne netværk, og så sker der et datalæk«, siger Peter Kruse, som er grundlægger af sikkerhedsfirmaet CSIS til Politiken.

Ifølge Politikens oplysninger ser det ud til, at Rigspolitiet og politikredsene er de institutioner i staten, der bruger mest Huawei-udstyr. Siden 1. januar 2017 har politiet indkøbt 15 forskellige Huawei-produkter, fra mobiltelefoner til modemmer og routere.

Forbud kræver odre oppefra

Størstedelen af myndighederne i Politikens kortlægning forklarer, at de følger retningslinjerne for brug af statslige leverandører. Hvis Huawei-produkter skal forbydes, kræver det en ordre oppefra.

Regeringen vil ikke oplyse, om spionagefrygten skal have konsekvenser for Huaweis leverancer til Danmark. Forsvarsministeriet svarer i en mail til Politiken:

»Forsvarsministeriet er fuldt ud opmærksomt på, at der kan være sikkerhedsudfordringer forbundet med leverancer fra udenlandske firmaer, ikke mindst når det gælder kritisk infrastruktur og andre samfundsvigtige funktioner. Regeringen forholder sig løbende til, hvordan situationen bedst håndteres til gavn for Danmarks og danskernes sikkerhed«.

I øjeblikket overvejer mindst 12 stater, heriblandt syv Nato-lande, af sikkerhedshensyn at udelukke Huawei fra at opbygge deres fremtidige 5G-telenetværk. USA og Taiwan har desuden nedlagt forbud mod Huawei-produkter i staten. Storbritanninen har tidligere udtrykt bekymring over for telegiganten, men har alligevel konkluderet, at det er muligt at afværge frygten.