På forkant med skader og risici

Bygningsstyrelsen har i 2017 nedbragt sine ejendomsforsikringsomkostninger med et tocifret millionbeløb om året. En aktiv risikostyring har været en grundsten til en markant lavere forsikringspræmie.

Foto: Privat Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Danmark tegner staten normalt ikke kontrakter med private forsikringsselskaber. Den er selvforsikret, kun med en enkelt undtagelse: Bygningsstyrelsen.

Ligesom private ejendomsselskaber indhenter den statslige ejendomsvirksomhed tilbud hos forsikringsselskaberne. Formålet med denne særbestemmelse er, at Bygningsstyrelsen skal arbejde på vilkår, der er sammenlignelige med de private udlejeres.

Og at forretningssansen fungerer hos statens bygherre i Valby, er der noget, der tyder på: Efter udbud af ejendomsforsikringen har Bygningsstyrelsen opnået en meget markant besparelse på ca. 70 pct. fra 2018.

Risikokoordinator Torben Jacobsen tøver ikke mange sekunder, før han fremhæver, hvad den vigtigste faktor bag disse besparelser er: at Bygningsstyrelsen har sat betydelige ressourcer af til at være på forkant med de risici, der knytter sig til dens portefølje på ca. tre mio. kvm fordelt på i alt 1.600 bygninger. Og den for mange københavnere katastrofale sommer i 2011, da hele hovedstaden stod under vand, var set i bakspejlet en forklædt velsignelse:

»Sidst vi var ude for at indhente tilbud på forsikringer, slikkede vi stadig sårene efter det voldsomme regnskyl i 2011, der alene på bygningsdelen medførte skader på vores ejendomme for 70-80 mio. kr. Omfanget kom helt bag på os, som på så mange andre. Men vi lærte, at vi er nødt til hele tiden at holde fingeren meget nøje på pulsen,« siger Torben Jacobsen og uddyber:

»Det betyder, at vi er i meget tæt dialog med vores brugere og lejere om alle tænkelige risici for skader og har et meget større fokus på forebyggelse, end vi havde dengang. Vi taler altid med vores brugere om, hvordan de f.eks. har tænkt sig, at vandet skal ledes væk fra et nybyggeri, når der kommer et kraftigt skybrud. For det kommer der. Det, man førhen kaldte en 100-års hændelse inden for meteorologi, er i dag snarere en 10-års hændelse. Men det er selvfølgelig et samspil mellem mange forskellige faktorer, hvor det også betyder noget for vores betydeligt lavere skadeniveau i dag, at ikke kun vi, men også f.eks.kommunerne, er blevet bedre til at lede vandet væk fra bygninger.«

Ledelsens ejerskab

En del af grundlaget for den succes, Bygningsstyrelsen har opnået inden for skadesforebyggelse, tilskriver Torben Jacobsen det konstante og nøjagtige overblik over risici og svagheder, som skadesregistreringssystemet InsuBiz har givet, siden man indkøbte det i 2010. Systemet rummer relevante oplysninger inden for forebyggelse og risikohåndtering.

Men det er helt nødvendigt, at der også på højeste sted er forståelse for vigtigheden af risk management, hvis en organisation eller virksomhed – offentlig som privat – skal følge i Bygningsstyrelsens fodspor og hente store besparelser hjem på forsikringspræmien, understreger Torben Jacobsen:

»Det er ekstremt vigtigt, at risk management-indsatsen har ledelsens ejerskab, for det koster tid og penge at gennemføre det på den måde, som vi har gjort. Man skal starte med at danne sig et overblik over sine risici og aktivt vurdere, hvilke man vil sælge til et forsikringsselskab, og hvilke man selv har viden og ressourcer nok til at håndtere. Men jeg er slet ikke i tvivl om, at der for mange, også private boligforeninger og kommuner, vil være store summer at hente på forsikringspræmien på den lange bane,« slutter han.