På besøg hos Nordea: Trump-sejr giver pessimisme på aktiemarkedet fra morgenstunden

Berlingske Business er på besøg hos Nordea, hvor nervøsiteten på aktiemarkedet fra morgenstunden er stor, efter Donald Trump i nat vandt det amerikanske præsidentvalg.

Nordea Trading valgmorgen Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Anthony Nielsen

Lamperne blinker herinde hos Nordea, telefonerne kimer, computertastaturerne er på overarbejde. Pessimismen er stor fra morgenstunden, nervøsiteten har overtaget, den danske fondsbørs er netop åbnet, og der bliver handlet - der bliver solgt.


BUSINESS LIVE: FØLG UDVIKLINGEN HELE DAGEN PÅ DE FINANSIELLE MARKEDER

Markedet er åbnet med et fald på 2 pct. Værst går det ud over Vestas, der falder 10 pct. efter 15 minutter og Mærsk falder med 2 pct.

Investorerne reagerer på choksejren ved at sælge ud af risikable aktiver som aktier, og der er usikkerhed på alle fronter – særligt hvis Republikanerne vinder begge kamre, som de ser ud til.

»Jeg forventer, at markedet falder med fem pct., det er det, vi har set i de andre åbne markeder i Asien. Verdens-aktiemarkedet kommer nok ned med fem pct.,« siger Bjarne B. Thomsen, der er chefstrateg hos Nordea.

Vestas, DSV og A.P. Møller - Mærsk står til ekstra store klø. Mærsk bliver ramt af en svagere dollar, et markant fald i oliepriserne og udsigten til mindre frihandel.

»Hvis man skal fremhæve en særlig vinder, så bliver det medicobranchen, som kan blive en vinder i dag. Den havde Clinton bebudet et stort opgør med, så de kan ånde lettet op,« siger Bjarne Thomsen.

Han tilføjer, at rente­forhøjelsen fra den amerikanske centralbank, som analytikerne forventer i december, er med stor sandsynlighed afblæst.

Donald Trump har hen over natten vundet momentum og står lige nu til en sejr over for Hillary Clinton. De finansielle markeder har reageret med et klassisk risk off, hvor aktier i øjeblikket ligger til knap 5 pct. fald i Asien og omkring 4,5 pct. fald i den amerikanske S&P 500 future. Den mexicanske peso falder knap 10 pct. over for dollaren. Den amerikanske dollar falder tilbage, samtidig med at de amerikanske renter falder tilbage.

Men historien har vist, at børsmarkedernes umiddelbare reaktion på et præsidentvalg sjældent er vedvarende, og snart ændrer investorerne deres fokus til alle mulige andre emner, end hvem der sidder med nøglerne til Det Hvide Hus.

»Man må forvente, at det udjævner sig, og at Trump må gøre op med sin protektionistiske politik,« forudsiger Bjarne Thomsen.

En reel nervøsitet

Nok taler man om et amerika, der kløvet i to, men på aktiemarkedet herhjemme er man fra morgenstunden enige: Der skal handles.

En Trump-sejr kan nemlig have markeret et opgør med den åbne USA til resten af verden, som har kendetegnet stormagten i mange årtier, og som danske virksomheder i særlig grad har nydt godt af.Berlingske Business kunne forleden fortælle, at beregninger, på hvad en sejr til Trump betyder, som Nordea har lavet for Berlingske Business, sender den amerikanske økonomi ind i en recession, der kan komme til at koste op mod 10.000 danske arbejdspladser. Beregningerne bakkes op af Nykredit. Den dystre prognose fra Nordea bygger på, at det ville lykkes for Trump at gennemføre den økonomiske politik, han har fremlagt i valgkampen.